Site icon ÓraMagazinOnline

Frédérique Constant Classic Tourbillon Manufacture

Frédérique Constant Classic Tourbillon Manufacture

Bár igazából nem nagy újdonság a Frédérique Constant Classic Tourbillon Manufacture, mégis figyelemre méltó, ha megjelenik egy új.

Már tizenhat éve, hogy a márka bemutatta első, tourbillonnal ellátott karóráját. Több szempontból is figyelemre méltó volt. Először is egy akkor csupán húsz éves márka (ha az alapítás évét nézzük) állt elő ezzel a komplikációval, másodszor pedig szilíciumot is tartalmazott, harmadszor pedig bevezetésekor messze a legolcsóbb tourbillon volt. Olcsónak nem volt olcsó, ma sem az, csupán lényegesen lejjebb vitte a svájci tourbillonok árát.

Szintén figyelemre méltó, hogy a márka képes volt mindvégig megtartani kínálatában a tourbillonos karórákat, miközben számos egyéb komplikációval is előállt. Azaz nem csupán egy egyszeri próbálkozásról beszélhetünk. Talán ezt is ünneplik a most Genfben bemutatott aranytokos változattal a márka alapításának 35. évfordulója mellett.

Nagy újításra nem számítsunk, az óra igazi attrakciója tokjának anyaga, illetve limitált példányszáma. A tok továbbra is 39 milliméter, azaz pusztán mérete alapján egy kicsivel nagyobbacska öltönyórának is elmenne. Ugyanakkor a számlapnak köszönhetően ennél nagyobbnak tűnik, amely érzést a 18 karátos aranytok súlya is felerősít.

Bár Classic-nak nevezi magát, a számlap aligha nevezhető klasszikus stílusúnak. Egy kifejezetten letisztult, már-már minimalista dizájn néz velünk szembe, amelynek látványát egyedül a közszemlére tett tourbillon zavarja meg egy kicsit. Ezt hibaként felhánytorgatni azonban nagy baklövés lenne, hiszen a billegőt láthatóvá tevő áttört számlap pont az a formatervezési elem, amellyel a márka saját arculatát létrehozta. A leolvasást a hosszú vékony indexek, illetve a valamivel vaskosabb, de szintén messzire kinyúló mutatók teszik könnyűvé.

Évfordulóra készült, nemesfém tokkal rendelkező svájci óra tourbillonnal rendszerint limitált szokott lenni, jelen esetben 150 példányra. Ennek tükrében a 27000 frankos ár viszonylag barátinak nevezhető.

Frédérique Constant

Exit mobile version