Site icon ÓraMagazinOnline

Carl F. Bucherer Heritage Chronometer Celebration

Carl F. Bucherer Heritage Chronometer Celebration

Soha nem volt modell alapja a Carl F. Bucherer Heritage Chronometer Celebration, legalábbis ami a márka saját múltját illeti.

Alapításának 135. évfordulóját ünnepli a márka, ám az évszám nem az óramárkára, hanem a kereskedésre vonatkozik. A Bucherer ugyanis mind a mai napig elsősorban órakereskedés, saját márkanév alatt csak 2001 óta készítenek órákat. A hangsúly a készítésen van, ugyanis Bucherer felirat szerepelt korábban is a számlapon, magyarul másokkal gyártattak.

Az évfordulós, retrós óra így úgy viseli a Carl F. Bucherer nevet, hogy valójában nem volt elődje. Ha úgy tetszik, az 1960-as évek stílusjegyeiből állítottak össze egy darabot. Persze az átmérő azért nem olyan kicsi, mint abban a korban. A 39 milliméter kényelmesen viselhető, ráadásul nagyobbnak is hat. Lünetta ugyanis gyakorlatilag nincs. Helyette a korszak plexiüvegeit idéző zafírüveg magasodik a számlap fölé. Ennek pedig egyenes következménye, hogy oldalról ugyancsak laposnak tűnik az óra. A 8,45 milliméteres magasság egyébként is kifejezetten elegáns. Vannak márkák, amelyek ilyen értéknél már ultra laposnak neveznék az órát.

Ebben persze szerepet játszik a CFB 1965-ös kaliber, ami azonban nem saját. Ténylegesen egy Sellita SW300-as kalibert, azaz ETA 2892-es klónt találunk a tömör hátlap mögött, kronométer kivitelben.

Ez persze önmagában nem lenne gond, hiszen a szervizelhetőség terén kifejezetten előnyt jelent. Probléma inkább akkor adódik, amikor az árral szembesülünk. Még a rozsdamentes acélért is 5900 eurót kérnek, az aranyért pedig 19900-t. Ezen valószínűleg a sem segít, hogy két acél és a két arany változat 188, illetve 88 példányra limitált. Az sem éppen előnyös, hogy az óra bizony mutat némi hasonlóságot egy jóval alacsonyabbra pozícionált versenytárs modelljével.

Carl F. Bucherer

Exit mobile version