Site icon ÓraMagazinOnline

Schwarz Etienne Roswell 08

Schwarz Etienne Roswell 08

Schwarz Etienne Roswell 08

Rendszerint mind esztétikai mind műszaki értelemben kifinomult időmérőkkel jelentkező márka új modellje, a Schwarz Etienne Roswell 08 már-már harsánynak nevezhető.

Persze maga a név is sokatmondó. Az marslakókra való utalás nem véletlen, ám eddig a Roswell kollekciónál kizárólag a tok formája jelentette a kapcsolatot. A Roswell 08 formavilágában megjelenő rikítóan zöld szín még egyértelműbben utal a kis zöld emberkékre.

Schwarz Etienne Roswell 08 – csészealj formáját idéző tok

Valójában természetesen nem elsősorban a formaterv az, ami érdekessé teszi az órát, hanem a szerkezete. Mivel egy független márkáról beszélünk, ezért már maga a tény, hogy manufaktúra kaliber került a tokba, is elismerésre méltó. Ezzel azonban éppen csak megkapargattuk a felszínt. Az ISE 100.11-es kaliber többek között négy napos járástartalékkal rendelkezik, és automata felhúzású. A két tulajdonság együtt kell, hogy kivívja elismerésünket, mivel a szerkezet nem hagyományos, hanem mikrorotort kapott. Mint tudjuk, a mikrorotorok kisebb tehetetlenségükből adódóan gyengébben teljesítenek “kifejlett” társaikhoz képest, a hosszabb járástartalék ebben az esetben nem csak kényelmünket, hanem az óra megbízható működését is szolgálja.

Schwarz Etienne Roswell 08 – hátulra már nem jutott mit megmutatni a szerkezetből

A rotornak volt is hely a szerkezetben, mivel az ISE 100.11-es kaliber a márka első manufaktúra szerkezetének, a dupla rugóházas, kézi felhúzású MSE-nek “unokája”. E logika alapján szülője az automata ASE kaliber lenne, ahol az egyik rugóházat cserélték fel a mikrorotorral. Felmerül a kérdés, hogy amennyiben az “M” (manual) a kézi, az “A” az automata felhúzást jelöli, akkor az “I” mit is jelöl az ISE-ben? Az “I” itt az Irreversible rövidítése, amely a szerkezet kifordított felépítésére utal. Szemben az ASE-vel, az ISE-nél mind a rotor, mind a billegő a számlap felőli oldalra került. Mellesleg érdemes megnézni a billegőt, pontosabban a hajszálrugót, azt ugyanis szintén a márka készíti (egész pontosan leányvállalata, az E2O Innovation). Ha esetleg nem tudnánk, két kezünk bőven elég ahhoz, hogy összeszámoljuk a Svájcban hajszálrugót gyártó vállalkozásokat, és hogy a Schwarz Etienne kisméretű függetlenként képes erre már-már csodaszámba megy.

Schwarz Etienne Roswell 08 – a márka nagy mestere a műszaki részletek ízléses tálalásának

Bár talán kicsit harsányak a színek, azért egy 45 milliméteres órához elfogadható, arról nem is beszélve, hogy valójában az óra műszaki tartalma az, ami igazán érdekessé teszi a hónap második felében, Bázelben bemutatkozó órát.

www.schwarz-etienne.ch

Exit mobile version