Site icon ÓraMagazinOnline

Retrósított Carrera

TAG Heuer Carrera Calibre 16 CV201 AP

TAG Heuer Carrera Calibre 16 CV201 AP

A két új TAG Heuer Carrera Calibre 16 modellekkel újra elővették a néhány évvel ezelőtti klasszikus vonalvezetésű Carrera tokot. Tették ezt több okból is.

Az első nyilván a Carrera bevezetésének 55. évfordulója. Nem egy kerek évszám, de mint tudjuk, a svájciak előszeretettel emlékeznek meg minden olyan alkalomról, amelynek évfordulója legalább öttel osztható. A valódi ok azonban sokkal prózaibb. Egyszerűen arról van szó, hogy a jóval modernebb formavilágú Carrera Heuer-01 és -02 akkora népszerűségnek örvend, hogy marketing szempontból már érdemes kizárólag nekik fenntartani azt a tokot. Arról nem is beszélve, hogy a márkának haladnia kell a korral, ami jelenleg egyebek mellett a csökkenő méretekről is szól. A két új TAG Heuer Carrera Calibre 16 ennek megfelelően 41 milliméteresre ment össze, miközben az aktuális kollekcióban zömében 43 és 44 milliméteres változatokat találunk.

TAG Heuer Carrera Calibre 16 CV201 AP – azért ennyi piros nem jutott a számlapra

Ami a megjelenést illeti, úgy a TAG Heuer is a neve ellenére kevésbé avantgárd utat választotta, és a szerényebb méretű tokhoz retró beütésű számlapot tervezett. Szerencsére azért nem vitték túlzásba. Valójában csak két olyan elemet találunk, ami a hetvenes évekre utal. Az egyik a számlap színétől elkülönülő segédszámlapok. A fekete-fehér változat esetében elmondhatjuk, hogy immár van panda Carrera is, és persze nem hiányzik az utóbbi évek slágerszíne, a kék sem – szintén fehér segédszámlapokkal kiegészítve. A másik elem a lumineszcens festék színe. Ez az okkersárga árnyalat patinát hivatott imitálni. Szerencsére azért sokkal kevésbé hangsúlyos, mint más heritage vagy retró modellen, ezért alapjaiban nincs hatással a számlap megjelenésére.

TAG Heuer Carrera Calibre 16 CV201 AR – az elengedhetetlen kék színű számlapos változat

A szerkezet a jól ismert Calibre 16, ami egykor az ETA 7750-es kalibert jelentette. Miután a Swatch-csoport néhai főnöke megelégelte, hogy a svájci törvények szerint köteles a csoportjához tartozó ETA-nak szerkezeteivel kiszolgálnia a konkurenciát is, a TAG Heuerekbe is Sellita kaliberek kerültek. Egy szó, mint száz a Calibre 16 ma már a Sellita SW-500-ast jelenti, amely mint tudjuk az ETA 7750 klónja. A különbséget látni aligha fogjuk, mivel a TAG Heuer Carrera Calibre 16 tömör hátlapot kapott, és a belátható jövőben sem készül majd üvegbetétes hozzá. Az ok egyszerű: üvegbetétes hátlap már csak a manufaktúra szerkezetes TAG Heuerekhez jár.

TAG Heuer Carrera Calibre 16 CV201 AP és CV201 AR – csak korlátozottan retrósak, amolyan avantgárd módon

A két új TAG Heuer Carrera Calibre 16 modell egy-egy példányáért 4000, illetve 4200 euró körüli összeget kérnek. A drágább változat értelemszerűen a fémcsattal felvértezett kék számlapos, amit egyelőre nem is szállítanak bőrszíjjal.

www.tagheuer.com

[ape-gallery 2906]

Exit mobile version