Site icon ÓraMagazinOnline

Oris Aquis Date 36,5mm

Van márkák, amelyek akkor sem engednek búváróráik teljesítményéből, ha kisebb méretben kell gondolkodni. Az Oris Aquis Date 36,5mm jó példa erre.

Búvárórák sem húzhatják ki magukat a csökkenő tokátmérők trendjének hatása alól, de ott még nem tartunk, hogy 40 mm alatti érték legyen a szabvány. Ebből adódik, hogy ezt a modellt hölgyeknek szánják. A méreten kívül persze erről árulkodnak a színek is, elvégre a rózsaszínt jellemzően nem férfi karórákon találjuk. (A Nomos Orion egyik változata a kivétel, aminek meglepő módon még jól is áll.)

Oris Aquis Date 36.5mm – akár férfiaknak is

Ennek ellenére azt is kijelenthetjük, hogy a kéket, és talán még a zöldet is uniszex modellként kezelhetjük. Elsősorban azért, mert a kisebb Aquis gyakorlatilag a nagyobbnak kicsinyített mása, ami még az indexekre és mutatókra is igaz. Ezt általában női karóráknál hátrányként szoktunk értékelni, itt azonban ez a gondolat nem állja meg helyét. Bizonyított búváróra-kollekciót bővítenek bele, az Aquis rátermettségét pedig aligha lehet kifogásolni. Legjobb érv e mellett a 30 bar (300 m) nyomásállóság.

Oris Aquis Date 36.5mm – nem a szokásos gyöngyház

Jóformán mindössze két területen különbözik a kisebb változat a nagyobbaktól. Az egyik a kerámiabetét hiánya a búvárlünettán. Helyette szemcsefúvott felületet kapunk, amelyekből a percskála számjegyei emelkednek ki. Azok természetesen polírozottak. A másik a számlap. Igen, gyöngyházat használnak, ami első hallásra finoman szólva nem épp fantáziadús. Jobban megnézve azonban látható, hogy nem a szokott mintázatot láthatjuk viszont. Az ugyanis sokkal inkább egy szellő fodrozta vízfelszínre emlékeztet. Ennek is köszönhető, hogy a három közül kettő változat uniszexként is értékelhető.

Oris Aquis Date 36.5mm – ez már nehezen nevezhető uniszexnek

Ami a szerkezetet illeti, úgy csodák ne itt várjunk. A márka saját kaliberei túl nagyok, így marad az Oris 733-as kaliber, ismertebb nevén a Sellita SW-200. Az ár is barátságosabb így, 2200 frankot kérnek egy példányért.

Oris

Exit mobile version