Site icon ÓraMagazinOnline

Nomos Ahoi Atlantik

Kánikulában előkerülnek a búvárórák, ám alternatívák természetesen itt is vannak. Egyike ezeknek a Nomos Ahoi Atlantik.

Ahhoz képest, hogy alig múlt harminc, meglehetősen sokat elért már a német márka. Elég csak megemlíteni, hogy a manufaktúra kaliberekre való átállás nehézségeit sikeresen leküzdötték. Nyilván nem kell mondani, hogy ez mutatvány nem csupán számos “kortársának”, de lényegesen korosabb márkáknak sem sikerült. Az is igaz persze, hogy a Nomos esetében ez elengedhetetlenül szükséges lépés volt, hiszen enélkül nem szerepelhetne hitelesen a “Glashütte / Sa” felirat a számlapjukon.

A tipikusan Bauhausos vonásokkal dolgozó márka sokáig inkább az elegáns, visszafogott stílusról volt ismert, ám a 2010-es évek elejétől más is kezdett megjelenni náluk. Egyike ezen modelleknek az Ahoi kollekció, ami a Nomos nyári modellje. Kár is lenne ezt tagadni, hiszen más modelljükhöz nem biztosítanak 20 bar (200 m) nyomásállóságot.

Svájci bicska

Bár nyári órának szánták az Ahoi modelleket vidám színvilágukkal, manapság már egyáltalán nem csak annak számítanak. Úgy is felfoghatjuk, mint a márka „svájci bicskáját”, azaz a legtöbb alkalomhoz illeszkedő modelljét. Teljesen mindegy, hogy a strandon fürdőruhában és papucsban viseljük, vagy munkahelyen zakóhoz, vagy akár öltönyhöz.

Az Ahoi kollekció három új Atlantik modellje gyakorlatilag az eddigiek közül a legjobban felel meg a fenti követelményeknek. Ahogy a neve sejtetni engedi, a számlapja kék lett, annak is egy sötétebb árnyalata, ha már az Atlanti-óceán bolygónk egyik legmélyebb víztömege. Más kérdés, hogy a Zürch-kollekció egyik modelljén is ezt az árnyalatot találjuk, ám ott az éjfél kékjére hivatkoznak. Ettől eltekintve azt meg kell hagyni, hogy színekkel rendkívül ügyesen bánik a márka, amire egyébként szükségük is van, hiszen a szigorú Bauhaus-külső csak kevés variációs lehetőséget biztosít számukra. Arról nem is beszélve, hogy pont a három évtized alatt – elsősorban a Tangente-modellek segítségével – kialakított külső teszi egyértelműen felismerhetővé a Nomos óráit.

Nomos Ahoi Atlantik – 40,3 mm vs 36,3 mm

Három Atlanti

A három újdonság két 40,3 milliméteres modellt, illetve egy 36,3 milliméterest foglal magába. Utóbbi kétségkívül uniszexnek is tekinthető, illetve Ázsiában lehet népszerű. A két negyvenes modell közti különbség mindössze a dátumablak meglétére, illetve hiányára szorítkozik. Ehhez képest viszont meglehetősen borsos az 500 euró különbség a két modell között. Arról nem is beszélve, hogy a dátumablak hiánya miatt nagyon látványoson kiütközik a szerkezet mérete a számlapon. Más szóval a kismásodperc a kelleténél talán magasabban van. Ez azonban ízlés kérdése, ezen fennakadni kár lenne.

Nomos Ahoi Atlantik – tipikus glashüttei jegyek, mégis 10 mm alatt marad a 36-os modell, és a 40-es is csak alig haladja meg

A méretkülönbségekből adódóan a nagyobbakba a márka DUW 5101-es (dátum) illetve DUW 5001-es kalibere került, míg a 36 milliméteresbe a DUW 3001-es. A kalibereken a megszokott glashüttei stílusjegyeket fedezhetjük fel, így a háromnegyedes hidat, illetve a tipikus csíkozást. Érdemes megemlíteni, hogy a háromnegyedes híd és az automatikus felhúzás ellenére is viszonylag lapos szerkezetekkel van dolgunk. Ennek egyenes következménye, hogy az órák is viszonylag laposak maradtak.

Mivel a márka egy ideje már manufaktúra kaliberekkel dolgozik, ezért ez az árakban is megmutatkozik. A kínálat 3140 euróról indul (40 mm) és 3620-nál ér véget (40 mm + dátum), kettejük között, 3240 eurós áron találjuk a kisebb modellt.

Nomos

Exit mobile version