Site icon ÓraMagazinOnline

Klasszikus svájci kronográf

Carl F. Bucherer Manero Flyback Chronograph

Carl F. Bucherer Manero Flyback Chronograph

Meglehetősen nehéz lenne definiálni, milyen is egy klasszikus svájci kronográf, ha azonban látunk egyet, egyből felismerjük. A Carl F. Bucherer Manero Flyback Chronograph esetében is ez a helyzet.

Pedig két szempontból is kivételes helyzetben van a márka. Először is viszonylag fiatal, 2001-ben alapították. Igaz, a Bucherer kereskedőlánc áll mögötte, ami már 131 éves, és meghatározó szereplője a kiskereskedelemnek. Másrészt Luzernben van a központja, azaz viszonylag távol a svájci óragyártás hagyományos régiójától. Ez persze valamilyen szempontból előny is, hiszen távol a többiek zajától zavartalanul tudnak dolgozni.

Carl F. Bucherer Manero Flyback Chronograph – egy klasszikus megjelenés

Például a szerkezeten. Ugyan CFB 1970 a kaliber neve, de ennek ellenére sem beszélhetünk manufaktúra szerkezetről. Ugyan van ilyenje is, de függetlenként saját kronográf kaliberrel előállni, ráadásul fly-back funkcióssal, még túl nagy falat nekik. A CFB 1970 így valójában egy ugyancsak alaposan átalakított 7750-es, ami a La Joux-Perret munkáját dicséri. Az átalakítás nem csupán a fly-back funkcióra, azaz a már futó kronográft mindössze egyetlen gombnyomással nulláról való újraindításának képességére szorítkozik. A szerkezet ezenfelül oszlopkerekes vezérlést is kapott. Ez a kronográf kezelésének kifinomultabb módja, és egyben precízebb is, mint az alap 7750-es karos megoldása.

Carl F. Bucherer Manero Flyback Chronograph – nem saját, de szépen díszített

Valójában azonban nem ettől lesz a 43 milliméteres Carl F. Bucherer Manero Flyback Chronograph igazi svájci, hanem természetesen a számlapjától. A fekete alapszín szép kontrasztot alkot a polírozott indexekkel és mutatókkal, de valójában a részletek azok, amelyek magukért beszélnek. A tűéles skálák, a szinteltolódások, a különböző árnyalatú felületek egyszerre tesznek eleget esztétikai és gyakorlatias elvárásoknak.

Carl F. Bucherer Manero Flyback Chronograph – amikor figyelnek a részletekre

Tény, hogy az 5900 frankos kezdőárat (rozsdamentes acél) egy kicsit emészteni kell. Ugyanakkor hasonlóan szépen kidolgozott számlapot fly-back funkciós szerkezettel csak nagyon kevesen kínálnak ennyiért.

www.carl-f-bucherer.com

Exit mobile version