Site icon ÓraMagazinOnline

Hamilton Khaki X-Wind Auto Chrono

Hamilton-Khaki-X-Wind-Auto-Chrono-zoom

Funkcióit tekintve alapvetően professzionális felhasználásra szánják, ám ez nem jelenti azt, hogy a vásárlóközönség széles rétegében se lehet népszerű a márka X-Wind modellsorozata. Mondhatni, hogy régi motoros az X-Wind, és valóban számos modellváltozatban szerepelt a kollekcióban. A jelenlegiben is nem kevesebb, mint hat automata változatot számolhatunk össze, ami a három kvarckivitellel kiegészülve kilencre nő. Mivel a repülésben használatos, az oldalszél miatti rátartás szögének kiszámítását lehetővé tevő lünetta aligha kellhet a mindennapokban, a modellek sikerét egyértelműen megjelenésének köszönheti.Hamilton-Khaki-X-Wind-Auto-Chrono-mood

Ezek közül a legújabb a H77736733 referenciaszámú változat, amely egyben az első X-Wind is fekete színben. Részben talán rá is fér egy kis optikai fogyókúra erre a modellre. Nemrég nőtt csak meg a tok a kezdeti 44 milliméterről 45-re, ugyanakkor úgy tűnik, hogy a méretes időmérők mindent elsöprő menetelése véget ért. Ez nem jelenti azt, hogy továbbra se készülnének hasonló vagy akár nagyobb átmérőjű darabok, ám immár a kisebb modellek iránt is érezhetően nő a kereslet. A PVD-eljárásnak köszönhetően teljesen fekete tok így kisebbnek hat anélkül, hogy valóban csökkenteni kellett volna az átmérőt.

Persze nagyon nem is lehetne hova, hiszen az üveg alatti lünetták leolvashatóságának nem tett volna jót, ha mondjuk 3–5 millimétert faragva 40 milliméterhez közelítették volna az átmérőt. Maga a szerkezet „benne lett” volna ebben a játékban, hiszen a H–21-es kaliber egy módosított ETA/Valjoux 7750-est takar. Igaz, a módosítás meghaladja az egyszerű márkázást, hiszen a 7750-es megszokott 42–46 órás járástartaléka helyett 60 órással rendelkezik, de így is lett volna tér a csökkentésre. Ami mégis ellene szólt, akár a már meglévő 44 milliméteres tokhoz való visszatéréshez, az óra kisugárzása. Egy célszárszámmal van dolgunk, amely mellesleg még rámenős is így teljesen feketében. Ennek is köszönhető, hogy a megszokottól eltérően a kronográf nyomógombjai a bal oldalra kerültek. A jobb oldal ugyanis az elvileg sűrű használandó koronáknak kellett, amelyekkel a lünettákat állítgathatjuk. Ezek ezen az oldalon lényegesen könnyebben kezelhetőek, míg a nyomógombokat a jobb kezünk hüvelykujjával is kényelmesen elérhetjük. Könnyű belátni, hogy a két nyomógomb közötti koronát fogjuk a legritkábban használni, feltéve persze ha rendszeresen viseljük az órát.

Exit mobile version