Site icon ÓraMagazinOnline

Alpina Startimer Pilot Heritage Manufacture

Retró a javából az Alpina Startimer Pilot Heritage Manufacture, méghozzá jóval nagyobb mértékben, mint az gondolnánk.

Az Alpina Startimer kollekció a márka flieger stílusú pilótaóráit foglalja össze. Az eredeti Flieger formaterv 80 évesnél is több, de persze azt is lehet retrósítani. Ráadásul nem is most próbálkozik vele először a márka. Az idén karácsonyra időzített modellpáros ugyanis már harmadik, illetve negyedik változat, illetve a sokadik, ha a kiegészítő funkciókkal (kronográf, gmt) is ellátott darabokat hozzászámoljuk.

Ennek megfelelően a 42 milliméteres párnaalakú tokkal érkező modell talán valamivel még retrósabb is elődjeinél. Ez elsősorban a számlapon mutatkozik meg. Míg az előddarabok szerelt indexeket, és csak azokat kaptak, addig itt a számlapon festett indexek és szerelt számokat láthatunk. Maradt a megidézett korszakra jellemző, a tok síkja fölé emelkedő üveg is, ami szerencsére nem plexi, hanem természetesen zafír.

Túltolták?

Amivel talán a kelleténél jobban túltolták a biciklit, az a szerkezet. Ahogy arra a név is utal, manufaktúra kaliber került a tokba, ami persze egyből az áron is dob egy nagyot. A 2850, illetve az aranyozott változat esetén 2950 eurós listaár gyakorlatilag megegyezik a kronográf kivitellel. Igaz a kronográf modell szerkezete Sellita, azaz nem nem manufaktúra.

Amiért a magas ár ellenére a modell mégis életképes, az egyrészt a limitáció. Mindkét esetben 188 példány készül. Másrészt pedig a szerkezet. Az AL-709 kaliber ugyan automata, rotorja is van, ám mégis kalapácsmechanikának nevezhető. Nem véletlen, hogy ilyen szerkezeteket ma már gyártanak, a kalapácsmechanikát ugyanis már meghaladta a kor. Azt is biztosra vehetjük, hogy az AL-709 valójában nem egy dedikált szerkezet. Szinte biztosan a testvérmárka, a Frédérique Constant FC-700-as kalibercsaládján alapszik, és mindössze annyi történt, hogy a felhúzását cserélték. Nyilván naiv feltételezés abból kiindulna, hogy kifejezetten a retró-trend miatt külön kalibert fejlesztenek. Tény ugyanakkor, hogy aki ki szeretné maxolni a retró érzést – legalábbis karórák terén – annak ez egy nagyon csábító ajánlat.

Alpina

Exit mobile version