Site icon ÓraMagazinOnline

Alpina Alpiner Heritage Carrée Mechanical 140 Years

Alpina Alpiner Heritage Carrée Mechanical 140 Years

Minden szempontból váratlan darab az Alpina Alpiner Heritage Carrée Mechanical 140 Years, amely igazából gyűjtőknek lehet érdekes.

A márkát napjainkban a Frédérique Constant sportóra részlegeként ismerjük, de persze nem volt ez mindig így. Egy nagyon nehéz újrakezdés, és végül sikeres irányváltás után ma egyértelműen sport- és szabadidőkarórák márkájaként ismerjük.

Az alapítás 140. évfordulója alkalmából bemutatott két modell azonban a lehető legmesszebb esik ettől az irányvonaltól. Rögtön jegyezzük is meg, hogy a 140 év nem jelent töretlen működést, inkább kicsivel száz fölött járhatunk. Egy 29,5 mm x 35,7 mm, kifejezetten elegáns vonalvezetésű, ráadásul ezüstből készült tokkal jelentkeznek. Mivel ott szerepel a névben a „heritage”, illetve a tok téglalap alakú, így nem nehéz kitalálni, mely stílushoz is tartozik az óra. Érdekesség, hogy a tok és a számlap ugyan kétségkívül az art déco ihlette, az alapul szolgáló modell az 1930-as 1940-es évekből való. Más szóval az art déco korszak legvégéről.

Régi szerkezet

Persze valamennyire kötött volt a tervezők keze. Az ok pedig a szerkezet. A dolog pedig ezzel kezd igazán érdekes lenni gyűjtők számára. Először is már önmagában ritkaságszámba megy, hogy egy belépőkategóriás márkánál formaszerkezettel van dolgunk. Más szóval, a szerkezet illeszkedik a tok formájához, jelen esetben téglalap alakú. Az AL-490-es kaliber az 1930-as évekből származik, amelyet értelemszerűen felújítottak. A dolog már csak azért is érdekes, mert ellentétben más márkáknál, az Alpinánál nem tudtak felmenni a padlásra, és kotorászni egy kicsit a lomok között. Az Alpina ugyanis a kvarcválságtól egészen az ezredforduló utánig csupán egy név volt. Hogy a szerkezetek milyen forrásból kerültek elő, arról nem adtak felvilágosítást.

AL-490, a majdnem 100 éves szerkezet

A kézi felhúzású kaliber egyébként a 42 órás járástartalékával nem csupán a maga korszakában számított jó teljesítményűnek. Gyakorlatilag az előző évtizedig ez az érték volt az iparági standard. Igaz, a 18000 féllengésszáma ma már alacsonynak, ha úgy tetszik, hagyományosnak számít. Nem úgy a 3,8 milliméteres magasság, ami ma is jónak nevezhető. Így a tok 10 milliméter alatt tud maradni, hangsúlyozva az óra eleganciáját.

Ahhoz képest, hogy belépőkategóriás márkával van dolgunk, meglehetősen alacsonyra sikerült a limitáció. A két változatból 14-14 darab készül csupán, azaz gyűjtőknek igazán érdekes lehet. A 4995 eurós ár ugyan jóval a márka átlagos árszintje fölött található, de jelen esetben indokolt. Ahogy az is, hogy idén még további évfordulós darabokkal jelentkezzenek, hiszen a tömegek igényeit is illik azért kielégíteni.

Alpina

Exit mobile version