Zenith Defy Lab – újabb mérföldkő?

Csütörtökön meglehetősen látványos körülmények között mutatta be a Zenith mérföldkőnek tekinthető új szabályzását a Zenith Defy Lab modellekben. Forradalom ez, vagy apró lépésekkel való haladás?

A szilíciumból készült alkatrészek valóban forradalmi újításnak számítottak az óraiparban, amikor az Ulysse Nardin 2001-ben bevezette. Akkoriban azonban a régóta létező svájci horgonygát-szerkezet felépítésén gyakorlatilag semmit sem változtattak, mindössze egyes kulcsalkatrészeket készítettek el szilíciumból. Kellett néhány év, míg a szakma és a közönség is elfogadta a szilíciumot, de az óraiparban szokatlan sebességgel rámozdultak a nagyobb gyártók, így a Rolex és a Patek Philippe is. Ha ma egy hagyományos felépítésű, de modern szerkezettel készült luxusórát veszünk kézbe, biztosan találunk benne szilíciumot.

Zenith Defy Lab - számlap híján a szerkezetet fedő híd hivatott részlegesen elrejteni az alatta lévő kék szabályzást
Zenith Defy Lab – számlap híján a szerkezetet fedő híd hivatott részlegesen elrejteni az alatta lévő kék szabályzást

A következő lépés a szilícium fémekhez képest kivételes tulajdonságainak kihasználást jelentette. Ezzel vált lehetővé az óra lelkét adó szabályozás megújítása. Elsőként a Girard-Perregaux jelentkezett 2013-ban a Constant Escapement nevű modelljével, amely azonban még a márkához képest is meglehetősen borsos árat kapott, elterjedni nem tudott. A sort a Parmiginai Fleurier folytatta, de az ő Sefine nevű modelljük egyelőre csak prototípus. A Zenith Defy Lab lenne a harmadik, és ha valóban sikerül az, ami az első kettőnek nem, akkor végül mégis övék lehet az első hely. A találmányt ugyanis tömegesen is elő kell majd tudni állítani, és ez a Zenith eltökélt szándéka.

Zenith Defy Lab - kettő az egyben; egyszerre helyettesíti a billegőt és a hajszálrugót
Zenith Defy Lab – kettő az egyben; egyszerre helyettesíti a billegőt és a hajszálrugót

Ez hosszú távon nehéz helyzetbe hozhatja a piac többi szereplőjét, ugyanis pontosság tekintetében a Zenith Defy Lab messze felülmúlja a konkurensek termékeit, és megfelelő mennyiség előállítása esetén feltehetőleg olcsóbban is gyártható ez a szabályzás, mint például az Omega koaxiális szerkezete.

Zenith Defy Lab - making of - mindent a szemnek
Zenith Defy Lab – making of – mindent a szemnek

A Zenith Defy Lab egyelőre csak nagyon alacsony példányszámban készül: 10 változatból 1 példány, tehát összesen 10 darab. Ha sikerül az ipari méretékben való előállítás, akkor úgy tűnik, eljön az ideje annak, hogy a múlté legyen Christiaan Huygens majd 400 éves találmánya, a hajszálrugó.

www.zenith-watches.com