Várt meglepetés

Ugyan nem jött teljesen váratlanul, hiszen a Montblanc TimeWalker Manufacture Chronograph bemutatását még tavaly december közepén közhírré tette a márka. Lássuk mi az, amire számíthattunk!Elsősorban arra, hogy a Montblanc a sportos időmérők terén igyekszik majd újat nyújtani, ezen a területen ugyanis csak szerény eredményeket tudott felmutatni. Nyilván az sem meglepő, hogy évekkel ezelőtt a TimeWalker-kollekciót szemelték ki erre a feladatra, amelyet persze eredetileg nem sportórának terveztek. Sokkal inkább egy modern és lendületes időmérőnek, divatos szóval élve urbannak. Persze ez még mindig közelebb áll egy sportórához, mint a márka bármelyik másik kollekciója. A tok így vastagabb lett, a tok fala már nem ível befele, hanem egyenes, helyette viszont a fülek kidolgozása lett szebb. Egy sportóra nagy óra, ezért a 43 milliméteres tokátmérő teljesen elfogadható, legfeljebb a nagyon szűk csuklóval rendelkezőknek okozhat gondot. A nagy átalakulásban azért természetesen sikerült megőrizni valamit az eredeti formatervből is. Így a számjegyek és a mutatók bármelyik korábbi TimeWalker-modellen megállnák helyüket.
Ez az idei kronográfújdonság láthatóan a motorsporthoz kötődik, és természetesen egy kicsit a retróhoz is. A törtfehér számlap és a fekete összegzők ugyanis nem korunk találmánya, ahogy az a jelző sem, amivel az ilyen számlapú időmérőket illetik: panda.

Montblanc TimeWalker Manufacture Chronograph - tipikus panda-számlap
Montblanc TimeWalker Manufacture Chronograph – tipikus panda-számlap

Szerencsére azonban a szerkezet kiválasztásánál szakítottak a múlttal, azaz nem egy ETA/Valjoux 7750-es kalibert találunk a számlap alatt, hanem az MB25.10-es manufaktúraszerkezetet. Több szempontból is előrelépés ez: 55 órás a járástartalék, a számlap elrendezése pedig harmonikusabb benyomást kelt a 3, 6, 9 óránál lévő összegzőkkel. A kronográf vezérlése oszlopkerékkel történik, így a nyomógombok működtetése is kifinomultabb benyomást tesz. Hogy mégse csússzon be a Montblanc valamely testvérmárkájának a felségterületére, ezért a kronográf nem a kifinomultabb függőleges kapcsolással kel életre, hanem a vízszintessel. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy a nagy piros másodpercmutató induláskor egy kicsit megugorhat. Bár kimondva még nem lett, nagy a valószínűsége, hogy az MB25.10 idővel kiválthatja az ETA7750-es kalibert, mivel magassága azonos, és mindössze 0,15 milliméterrel szélesebb. Az órával élőben legkorábban ősszel találkozhatnak az üzletekben, és 5000, illetve 5300 euróért lehet a minek.

Montblanc TimeWalker Manufacture Chronograph - ha esetleg nem jött volna le, hogy kocsikázás kimondottan jól áll
Montblanc TimeWalker Manufacture Chronograph – ha esetleg nem jött volna le, hogy kocsikázás kimondottan jól áll

www.montblanc.com