ÓraMagazinOnline

Váratlan ritkaság – Tutima Tempostopp

Tutima Tempostopp

A Tutima Tempostopp egy újabb példa, hogy Glashüttében, a német óragyártás bölcsőjében messze nemcsak a kékvérűek rúgnak labdába, ha különleges, arany karórákról van szó.

Azt persze el kell ismerni, hogy a Tutima nem éppen a kifinomult stílusú aranyóráiról lett híres. Talán még azt is meg lehet kockáztatni, viszonylag kevesen ismerik a márkát. Pedig a Tutimának is komoly múltja van, sőt, egy kultikus karórája is: a Militärchronograph. A 80-as évek gyermeke ez a kronográf, és először a nyugat-német légierőnél, majd egyéb fegyvernemeknél is előszeretettel használták. A német újraegyesítést követően a márka nem költözött egyből vissza Glashüttébe, de amikor a 2010-es évek legelején megtette, szépen megadta annak módját. A Tutima készítette el ugyanis az első glashüttei percismétlő karórát lepipálva ezzel a Glashütte Originalt, de még az A. Lange & Söhnét is. A Militärchronograph azóta M2 kollekcióként él tovább, a Tutima Tempostopp modellel pedig újra megmutatták, hogy nemcsak ütős sportkronográfokat, hanem elegáns aranyórákat is tudnak készíteni.

Tutima Tempostopp – szép szerkezet, bár hiányzik a Glashüttére jellemző háromnegyedes híd

A Tutima Tempostopp azonban nem csak tokjának nemes anyagával hívja fel magára a figyelmet. Mindenféleképpen érdemes az órát megfordítani, és a szerkezetet is alaposabban megvizsgálni. Az órába egy többé-kevésbé saját fejlesztésű szerkezet került, a T659-es kaliber. Gyakorlatilag az 1940-ben kimondottan a Tutima számára, a szintén német UROFA által kifejlesztett 59-es kaliber feltámasztásáról van szó. Rajzok az 59-esről nem maradtak fent, így mindent az elejéről kellett kezdeni. Persze az UROFA 59-es soha nem volt olyan gyönyörű, mint a T659. Az alaplemez és a hidak mind aranyozottak, a kronográf működéséről gondoskodó alkatrészek maradtak fémszínűek. Miért nem díszítették az eredeti 59-est? Mert a légierő számára (elsősorban a Stuka zuhanóbombázókkal felszerelt századoknak) készítették. Mellesleg az UROFA 59-es volt az első flyback rendszerű kronográf is, aminek német neve Tempostopp.

Tutima Tempostopp – klasszikus elrendezés, klasszikus színek

Szakítva a repülős múlttal a T659-es egy 43 milliméter átmérőjű aranytokban mutatkozik be, ennek megfelelően klasszikus elrendezésű számlappal. A segédszámlapok tehát vízszintes elrendezésűek, az egyes funkciókhoz tartozó mutatókat színekkel különítették el egymástól: a kronográfé kékítettek, az időmérésé aranyozottak. Ahogy arra számítani lehetett, az óra limitált, mindössze 90 példány készül belőle. A mennyiség egyben utalás a márka alapításának 90. évfordulójára. A 28600 eurós ár nyilván legtöbbünk számára elérhetetlenné teszi az órát, de alapvetően más márkák hasonló képességű modelljeivel összehasonlítva már-már barátinak tekinthető.

Tutima Tempostopp – a régi-új T659-es kaliber szépen aranyozva

www.tutima.com