Van-e ennél drágább kvarc a Longines-től?

Viszonylag ritkán látni, hogy az inkább divatmárkáknál megszokott “páros” órával jelentkezzen egy neves svájci óragyártó. A Longines Conquest V.H.P. AA SG persze nem pusztán egy “páros” óra, hanem valószínűleg a márka legdrágább kvarc időmérői.

Hogy egyből a meg is mondjuk mennyire drága, íme az összeg, amiért az legelső páros elkelt: 100.000 dollár. A dologban a legfurcsább, hogy ezt az összeget a Longines fizette ki, a saját óráiért. Ha egy kicsit zavaros lenne a kép, a kollekció neve (Conquest V.H.P.) után következő 2×2 betű feloldása segíthet a megértésben: Andre Agassi és Stefanie Graf. A Longines a két egykori teniszcsillag oktatást, illetve gyermekeket támogató alapítványaival kereken egy évtizede dolgozik együtt, ezt a kerek évfordulót megünnepelendő készítette el a két Conquest V.H.P. órát tartalmazó szettet.

Longines Conquest V.H.P. AA SG - közös szettben érkezik
Longines Conquest V.H.P. AA SG – közös szettben érkezik

Hogy miért épp a Conquest V.H.P. modellekre esett a választás? Először is egy új kollekcióról van szó, amit még csak tavaly mutattak be. Másrészt pedig a V.H.P. (Very High Precision) valóban azt nyújtja, amire nevében is utal: rendkívül pontos. Évente legfeljebb 5 másodperc az eltérés, ami messze felülmúlja a kronométer tanúsítvánnyal rendelkező kvarcórák teljesítményét is. Nyilván a Conquest V.H.P. is kvarcszabályozású. Ezt a kalibert építették be a 43, illetve 41 milliméteres karórába. Az szettnek pontos ára egyelőre nem ismert. Elsősorban azért, mert árverésen fogják értékesíteni azokat, a befolyt összeget pedig az alapítványok számára utalják át. Ami a szett értékét növeli, az a példányszáma: az évfordulóhoz igazodva mindössze 10-10 példány készült az órákból, amelyekből immár csak 9-9 érhető el, hiszen múzeuma számára a Longines az első párost már megvásárolta. Az árverést július 2-án tartják.

Longines Conquest V.H.P. AA SG - a hátlapon a támogatott alapítványok
Longines Conquest V.H.P. AA SG – a hátlapon a támogatott alapítványok

www.longines.com