Útkeresés

Néhány évnyi próbálkozás után úgy tűnik, a firenzei gyökerű svájci márka megtalálta az irányt. Legalábbis erről árulkodik az Officine Panerai Submersible kollekció idei felhozatala.

Ahogy tudjuk, a sokak által kedvelt Panerai két kollekcióra alapozta sikerét: a Radiomirre és a Luminorra. A kilencvenes évek közepétől szinte két évtizeden keresztül pusztán erre a két “ősi” tokformára alapozva értek el jelentős sikereket. Persze különböző alváltozatok, mint amilyen a Submersible, már viszonylag korán megjelentek, de olyan nagyon nem rugaszkodtak el az eredeti elképzelésektől.

Officine Panerai PAM00979 - 33 darabra limitált, és jár hozzá két nap kiképzés az olasz kommandósoknál
Officine Panerai PAM00979 – 33 darabra limitált, és jár hozzá két nap kiképzés az olasz kommandósoknál

Ez most megváltozni látszik. Természetesen a forma szent, az marad. Ugyanakkor hogy az a forma miből is szülessen meg, az már nem tabu. Az Officine Panerai Submersible modellek amúgy is a márka búvárórái, már mint amelyek a vonatkozó ISO szabványnak is megfelelnek.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Officine Panerai Submersible Carbotech PAM01616 – erős fényben messze nem olyan fekete

Az új kollekcióhoz használt anyagok között valójában semmi olyat nem találunk, amellyel már korábban ne találkoztunk volna. Ilyen a szénszál, illetve a BMG-Tech-re keresztelt kompozit (alumínium, cirkónium, nikkel, réz, titán) anyag. Ugyanakkor ezek jellemzően különlegességek voltak eddig, míg immár a rendes kollekcióban a helyük. Szintén feltűnő, hogy a viszonylag szerény színárnyalatokat élénk, már-már neon színvilág váltja, sőt, színátmenetes számlapra is van példa, igaz, limitált mennyiségben.

Officine Panerai PAM00959 és PAM00985 - vannak "mezei" kivitelek 42 milliméterrel és limitáltak 47-tel is.
Officine Panerai PAM00959 és PAM00985 – vannak “mezei” kivitelek 42 milliméterrel és limitáltak 47-tel is.

Egyértelműen látszik az igyekezet egy új vásárlói kör megcélzására, és ennek érdekében egyfajta hublot-i utat (merész anyaghasználat illetve kombináció és hasonlóan bátor színválasztás) próbálnak bejárni. Ami a méreteket illeti, a 47 milliméter mellett jó néhány 42 milliméteres is van. A high-tech tokos modellek árai meghaladják a 10000 frankot (egy-kettő jócskán), míg a “mezei” változatok valamivel alulmúlják azt.

Officine Panerai PAM00799 - kompozit (tok) és szénszál (lünetta) találkozása
Officine Panerai PAM00799 – kompozit (tok) és szénszál (lünetta) találkozása

www.panerai.com