Új elképzelés: Baume

A világ gyorsan változik, a svájci óramárkák pedig úgy tűnik, nehezen tudják tartani a lépést. Érdekes próbálkozásnak ígérkezik a Richemont-csoport új ötlete, a Baume.A név nyilván sokaknak ismerősen cseng, hiszen a Richemont-csoportban találjuk a Baume&Mercer-t is, amely a márka “legolcsóbb” óramárkája. Legalábbis az volt eddig, ezt a címet mostantól a Baume viselheti. Formatervezés, gyártás és persze indentitás tekintetében a Baume&Mercier-nek és a Baume-nak semmi köze egymáshoz, jogilag azonban a Baume&Mercier alá tartozik, és onnan érkezik a vezetőség nagy része is.

A Baume azonban nem emiatt érdekes. Ez a luxus-csoport első óramárkája, amelyre nem felvásárlással tettek szert, hanem létrehozták. Az értékesítés is minimum érdekes. Nem feltétlenül az, hogy online történik, hanem hogy egy-két kivételtől eltekintve kizárólag így folyik majd. Úgy tűnik, hogy a Richemont elég tapasztalatot szedett össze luxustermékek online történő értékesítésével, hogy ebbe bele merjen vágni. Erről árulkodik az is, hogy a hónap elején pontot tehettek a luxustermékeket online értékesítő Yoox Net-a-Porter felvásárlására is. Ez 2,8 milliárd eurójába került a csoportnak, amit kötvénykibocsátással fedeztek.

Baume Custom - egyszerűbb komplikációs modellek is készülnek
Baume Custom – egyszerűbb komplikációs modellek is készülnek

A Baume azonban más szempontból is különbözik egy szokványos időmérőtől: minden tudatos környezetvédő álomórája lehet, ugyanis amit csak lehet újrahasznosított anyagból készítenek, és az órákon állati eredetű anyaggal sem találkozhatunk. A két induló kollekció tokjainak anyaga alumínum, illetve rozsdamentes acél. Nemesfémekre, drágakövekre ne számítsunk, ahogy bőrszíjakra sem. Szintén érdekes, hogy a szerkezetek nem csupán a svájci Rondától érkeznek, hanem a Citizenhez tartozó Miyotától is. A jelenlegi kínálat egyetlen mechanikus kaliberrel szerelt modelljéhez, az Iconichoz is a Miyota adja a szerkezetet. (Az más kérdés, hogy nem éppen önbizalomhiányra vall, amikor egy induló márka egyből az Iconic – ikonikus nevet adja egy modelljének.)

Baume Iconic - Miyota szerkezettel nincs Swiss Made
Baume Iconic – Miyota szerkezettel nincs Swiss Made

Bár a Richemont belépőkategóriás órának szánja a Baume-t, a 35 mm és 41 mm átmérőjű Custom kollekció darabjai 520 eurótól indulnak, ami egy környezettudatos kvarcóráért merész ár. Még akkor is, ha a Custom kollekció órái széles skála mentén konfigurálhatóak. Elvileg összesen 2160 különböző változat születhet. A konfigurálás a márka honlapján végezhető el, és a rendelést követően 10 napon belül a vevő meg is kapja óráját. A 41 milliméteres Iconic óra 1020 eurós árához csak annyit fűznénk hozzá, hogy sok szerencsét kívánunk az értékesítéséhez.

www.baumewatches.com