Túl a tengeren

A búvárkodás mellett a vitorlázás is a firenzei gyökerű svájci óramárka szenvedélyei közé tartozik, amint azt legújabb időmérőjük, az Officine Panerai Luminor Regatta Transat Classique is bizonyítja.

A legújabb persze csak idézőjelben értendő, hiszen valójában szinte csak a külső változott. Az óra lelkét adó P.9100/R kaliber szűk hat évvel ezelőtt, 2013 januárjában mutatkozott be. A P.9100 a Panerai fly-back rendszerű manufaktúra kronográfja, amelyet további 26 alkatrésszel láttak el, hogy regattákhoz is hasznát vehessék. A koronavédő alatt lévő narancssárga fejű nyomógombbal egy perces lépésekben állíthatjuk vissza legfeljebb 15 percnyit a kronográf központi, narancssárga percmutatóját, ami előrelépés az elődmodellhez képest: az ugyanis csak 5 percet tudott. Nyilván a maximum tizenöt perc letelte után a mutató normál kronográf-percmutatóként szolgál tovább, míg a kronográf által mért órákat a jobb oldali segédszámlapon olvashatjuk le.

Officine Panerai Luminor Regatta Transat Classique PAM00956 - kékben talán még jobb is, mint feketében
Officine Panerai Luminor Regatta Transat Classique PAM00956 – kékben talán még jobb is, mint feketében

Esztétikai szempontból a kék szín dominál, ami így 2018 végén valószínűleg senkit nem lep meg. Mivel a kéknek amúgy is a narancssárga a komplementer színe, így még jobban is mutat, mint a legelső, fekete számlapos változaton. A számlap színéhez illeszkedik a kaucsuk szíjé is.

Officine Panerai Luminor Regatta Transat Classique PAM00956 - tömör hátlap a regatta logójával és az útvonallal
Officine Panerai Luminor Regatta Transat Classique PAM00956 – tömör hátlap a regatta logójával és az útvonallal

A régi új regatta funkciós kronográf bemutatásának apropóját a 2019 januárjában induló, klasszikus vitorlások számára kiírt Transat regatta adja, amelyen a versenyzők a spanyol Lanzarote és a karib-térségbeli St. Kitts útvonalon szelik át az Atlanti-óceánt. Ahogy az lenni szokott, a 47 milliméteres, titántokos Officine Panerai Luminor Regatta Transat Classique limitált mennyiségben, 150 példányban készül. Szemben az elődmodellel (PAM00526), amelyért 2013-ban 13900 eurót kértek, ezért az óráért már 17500 eurót kell leszurkolni.

www.panerai.com