Toboz az órán

Elsőre talán merész tobozhoz hasonlítani a Parmigiani Fleurier Toric Chronomètre Cardan Guilloche karórát, de kétségkívül van alapja.

Már csak azért is számít majdnem szentségtörésnek a természet egyik közönséges alkotását párhuzamba állítani a Torickal, mivel pont ez az óracsalád az egyik legkonzervatívabb a márkánál. Emellett persze a legelső kollekció is, amelyet a márka névadója, Michel Parmigiani még 1997-ben tervezett. Arról nem is beszélve, hogy ez az óra tartalmazza a legtöbb kézzel készített alkotóelemet.

Parmigiani Fleurier Toric Chronomètre Cardan Guilloche - arany kívül, arany belül
Parmigiani Fleurier Toric Chronomètre Cardan Guilloche – arany kívül, arany belül, mellesleg kronométer is

Ilyen például az óra recézett lünettája, amelyet a kezdetek óta, azaz bő 20 éve ugyanaz a személy készít. Így egy kis túlzással minden egyes Toric-modell egyedeinek mondható. Szintén emberi kéz alkotása a számlap. Viszonylag kevés márka engedheti meg magának, hogy ilyen módon szerkessze meg a mintát, amely jelen esetben a toboz termőpikkelyei által alkotott mintázatot hivatott megidézni.

Természetesen nem az történt, hogy a formatervező a kelleténél nagyobb slukkot szívott volna egy átlagosnál vastagabb cigarettából. A márkánál a tervezés kifejezett követelménye az aranymetszés alkalmazása, és erre pont a természet szolgáltatja a legjobb példákat.

Parmigiani Fleurier Toric Chronomètre Cardan Guilloche - kézi munka, amerre a szem ellát
Parmigiani Fleurier Toric Chronomètre Cardan Guilloche – kézi munka, amerre a szem ellát

A Toric azonban messze nem csak a legméltóságteljesebb kollekció a márkánál, hanem átlagosan a legdrágább is (ha figyelmen kívül hagyjuk az 5-7 évente frissülő Bugatti modelleket). Erről persze nemcsak a kézi munka aránya, hanem a nemesfém tok, jelen esetben 40,8 mm átmérőnyi vörösarany és persze a kronométer tanúsítvánnyal rendelkező manufaktúraszerkezet is tehet. Az órát élőben először a jövő héten kezdődő genfi vásáron lehet megtapogatni, és 24000 frankért lehet a mienk.

www.parmigiani.com

728x90