Titkos favorit

Ritkán fordul elő, hogy egy kis svájci manufaktúra kifejezetten női modellt készítsen. A Schwarz Etienne Fiji Floral Seconds ráadásul kifejezetten ügyesen teszi ezt.

Rögtön egészítsük is ki a fenti bevezetést azzal, hogy ez a megállapítás a középkategóriás cégekre érvényes. Az haute horlogerie-ben versenyző márkák mindig is igyekeztek megfelelni a szebbik nem igényeinek is. Az említett középkategóriában azonban általában egy férfiaknak szánt modellt kicsinyítettek le, adtak neki gyöngyház számlapot, és esetleg megszórták némi gyémánttal vagy más kővel. Természetesen a mechanikus szerkezetet kvarcra cserélték. Ezt a receptet ma már nem ajánlatos követni.

Schwarz Etienne Fiji Floral Seconds -- feketében talán túl komor
Schwarz Etienne Fiji Floral Seconds — feketében talán túl komor

Nem tette ezt a Schwarz Etienne sem, mondhatni kínosan ügyelt arra, hogy a Fiji Floral Seconds a lehető legtávolabb kerüljön a fenti recepttől. Ennek jegyében egy teljesen új, 38 milliméter átmérőjű tokot terveztek. Követve az évek óta megfigyelhető toktervezési trendeket, itt is a hagyományos felépítést formabontó módon valósították meg, és persze jóval részletgazdagabban. Ezt egyébként az órára szemből tekintve egyáltalán nem gondolnánk, oldalról nézve azonban egyből más kép tárul elénk. Alulról a számlap felé enyhén táguló, rovátkázott oldalfal akár egy virágkehely is lehetne, ezzel is utalva a számlap távolkeleti virágmintájára. Mielőtt azonban rátérnénk a számlapra, mindenféleképpen vessünk egy pillantást a koronára is. Igen szépen kidolgozott, és kellően bátor is. Bátor, mert el mertek rugaszkodni a szokásos drágakőbetéttől, és helyette finom véset mellett döntöttek.

Schwarz Etienne Fiji Floral Seconds -- szép korona
Schwarz Etienne Fiji Floral Seconds — szép korona

A számlapon – amely változattól függően lehet fekete, vagy lazacszínű – kecses, szerelt indexeket találunk. A megszokotthoz képest finomabban ívelt, lándzsa stílusú mutatók női órák zöméhez képest formabontó módon sötétben is leolvashatóak. Az igazi attrakció azonban a kismásodperc. Mutatót ne is keressünk, az rögzített, így a kismásodpercnek szinte kizárólag esztétikai szerep jutott. A számlap áttörése mögött ugyanis az áttöréssel azonos mintázatú tárcsát találunk, ez az, ami körbe forog, és adja az óra báját.

Schwarz Etienne Fiji Floral Seconds -- két változat, amelyekhez alapból jár két szíj
Schwarz Etienne Fiji Floral Seconds — két változat, amelyekhez alapból jár két szíj

Műszaki érdeklődésűek azonban az ASE 200.00-ás kaliberben sem találnak kivetni valót. Itt van egyből a járástartalék, ami 86 órájával önmagában is figyelemre méltó, női óráknál pedig egyenesen ritkaságszámba megy. Még inkább igaz ez a felhúzásra: bár automata, de mikrorotoros, így a szerkezet egészében gyönyörködhetünk.

Schwarz Etienne Fiji Floral Seconds -- női óráknál ritka az ilyen látvány
Schwarz Etienne Fiji Floral Seconds — női óráknál ritka az ilyen látvány

Az i-re a pontot a szíjak könnyű cserélhetőségének lehetősége teszi fel, ami ma már mondhatni minden újonnan bemutatott óránál alapkövetelmény kellene hogy legyen. Mindkét változathoz egyből két szíjat is kapunk, és egyes márkák gyakorlatától eltérően más vállalkozások szíjaival is használhatóak.

Az óra nyilván nem a nevével fog hódítani, ahhoz a márka nem eléggé ismert, ami persze akár előnyére is válhat. Kivételesen sokat nyújt, így a 7150 frankos ára minden rappent megért.

www.schwarz-etienne.ch

728x90