Tartósteszt – Oris TT1 Titanium 1000m

Hogy néz ki egy másfél évtizedes óra, amit rendszeresen viseltek is? Mire számíthat, aki használt óra vásárlására adja a fejét? Lássunk egy konkrét példát az Oris TT1 Titanium 1000m modellt alapul véve!

Az ezredfordulón járunk még csak, amikor a titánból készült órák egyáltalán nem voltak olyan elterjedtek, és a 100 bar nyomásállóság (1000 méteres mélység) is ritkaságszámba ment. A 633 7541 referenciaszámú Oris TT1 Titanium 1000m a márka részéről az első lépés volt ebbe az irányba, de persze ezt csak utólag jelenthetjük ki. Ez a modell tehát az első generációja az Oris 1000 méteres titán búváróráinak. Olyan sok azóta sem követte, úgyhogy mondhatni, ritkaságról beszélünk. A jelenlegi kollekcióban is mindössze egyetlen titánmodellt találunk, ám az csupán 30 barig nyomásálló, és ráadásul regulátor elrendezésű. Ugyanakkor ismerjük be, hogy gyakorlati haszna nincs a 100 barnak, legfeljebb dicsekedni lehet.

Azonban a 100 bar nyomásállóság eléréséhez máshogy kell méretezni egy tokot, máshogy kell tömíteni. Így mondhatni az Oris TT1 Titanium 1000m szükségszerűen lett 44 milliméter átmérőjű és 15 milliméter magas. Mivel a 2000-es évek legelejéről származik az óra, a méret még merésznek számít. Csak összehasonlításképpen jó, ha tudjuk, hogy a mai modern stílusú Oris búvármodellek induló méretei jelenleg alulról súrolják a 44 millimétert. Azt nyilván tudni kell, hogy egy ilyen időmérő meglehetősen súlyos tud lenni, ha acélból készítik el. A titán így ideális megoldás erre a problémára.

Oris TT1 Titanium 1000m - bőven van mit eltüntetni - Fotó: Koncz Enikő
Oris TT1 Titanium 1000m – bőven van mit eltüntetni – Fotó: Koncz Enikő

Az óra az elmúlt 15 év alatt nem látott polírozó korongot, így a rendszeres, ám korántsem mindennapi viselés nyomait, illetve egy-két baleset “sérüléseit” is felfedezhetjük. A matt, szálcsiszolt felületeknek köszönhetően azonban a karcolások zömét csak közelről vesszük észre. Nem úgy a héliumszelep fölötti fül felületén lévő mély karcolásokat, illetve a korona alatti fül élének horpadását. Ezeket eltüntetni kihívás lesz. Hasonlóan sok sérülést találunk a búvárlünettán, amely még abból a korszakból származik, amikor nem kezdték el használni tömegesen a kerámiát. Ma már az alap Oris Aquis búvárlünettája is kerámia. Amiben még persze bízhatunk, az a zafírüveg. Ez valóban kiállta az idő próbáját. De ugyanezt mondhatjuk el a búvárlünetta szerkezetéről is. Továbbra is szépen ugrik egyik állásról a másikra, és bár mind a 120 osztást nem próbáltuk ki, de több mint valószínű, hogy egyikkel sincs gond.

Oris TT1 Titanium 1000m - amikor még nem kerámiából készül a búvárlünetta - Fotó: Koncz Enikő
Oris TT1 Titanium 1000m – amikor még nem kerámiából készül a búvárlünetta – Fotó: Koncz Enikő

A szerkezet az óra lelke, amely ennél a modellnél az Oris 633-as kalibere. Mielőtt megijednénk, hogy valami korai manufaktúra szerkezettel lenne dolgunk, ne tegyük. A 633-as a jó öreg ETA 2824-2-es, amely saját rotort kapott és kicsit még szabályozták is. Többek között ennek is köszönhető, hogy továbbra is megbízhatóan működik, kb. 4-5 másodpercet késik naponta. Ebből is látszik azonban, hogy ráférne már egy olajcsere. Szintén cserére szorul a mutatók lumineszcens festéke. Érdekes módon az indexeken még csak nyomokban sem fedezhető fel a mutatókon látható patina.

Oris TT1 Titanium 1000m - a mutatók lumineszcens festéke már patinás, az indexeké még gyönyörű - Fotó: Koncz Enikő
Oris TT1 Titanium 1000m – a mutatók lumineszcens festéke már patinás, az indexeké még kifogástalan – Fotó: Koncz Enikő

Az óra legszebb része kétségkívül maga a számlap. Nemhogy sérülés, de még egy porszemet is láttunk sehol, pedig 15 év alatt valami azért megjelenhetett volna. Ha szépnek már nem is, de mindenképpen épnek nevezhető a kaucsukszíj, és ezzel egyben arra is választ kapunk, hogy vajon kiállják-e ezek a szíjak az idő próbáját. Annyi biztos, hogy ha bőr lenne, már garantáltan foszlana. Mechanikailag a zárral sincs semmi gond, miért is lenne, de ahogy látható, esztétikus megjelenésért ezt sem ártana kezelésbe venni.

Oris TT1 Titanium 1000m - teljes értékű funkcionalitás, leharcolt megjelenés - Fotó: Koncz Enikő
Oris TT1 Titanium 1000m – teljes értékű funkcionalitás, leharcolt megjelenés – Fotó: Koncz Enikő

Annak ellenére, hogy erre az órára néhány tízezrest könnyen eltapsolhatunk ahhoz, hogy kicsit gatyába rázzuk, mégis érdemes gondolkodni benne. Mérete kora ellenére is modern, anyaga továbbra is ritka, de persze már korántsem egzotikus, szerkezete pedig valószínűleg még akkor is szervizelhető lesz, amikor már unokánk kezét díszíti az óra.

Oris TT1 Titanium 1000m - érdemes megszánni, és helyrepofozni - Fotó: Koncz Enikő
Oris TT1 Titanium 1000m – érdemes megszánni, és helyrepofozni – Fotó: Koncz Enikő

www.oris.ch