STERNGLAS Topograph, jó áras Bauhaus

Idén tölti 100. évét a német gyökerekkel rendelkező művészeti iskola, a Bauhaus. Stílus, irányzat, szemlélet, mely igen széles körben elterjedt és hatást gyakorolt, ami a 20. századot illeti. Naná, hogy készült karóra is, e látásmódtól megfertőzve. Erre láttunk, megfizethető példát egy ifjonc márka, kiemelt modelljében. Íme, a STERNGLAS Topograph, avagy a jó áras Bauhaus.

STERNGLAS Topograph 42 mm Automatik. Fotó: @RetekG

Nyomtatott magazinunk legutóbbi, 117. számában hosszan írtunk a német óraipar elmúlt évszázadáról. Néhány márkát is górcső alá vettünk. S ha tetszett, eláruljuk, lesz folytatás. A 118. számot is érdemes lesz majd kézbe venni.

Kevéssé ismert, esetleg nem túl eredeti márkákat sem vetjük meg. Online felületünkön megférnek a német kínált megfizethető darabjai. Ez történt korábban a Steinhart esetében is.

A STERNGLAS azonban még attól a szinttől is kedvezőbb árú, ugyanakkor mégis elfogadható minőségben keresi az egyszerű, letisztult formavilágot kedvelők kegyeit, 2018 óta.

STERNGLAS Topograph 42 mm Automatik. Fotó: @RetekG

Bauhaus

Röviden, a 20. század első évtizedeiben berobbant iparosodás, illetve az első világháború okozta társadalmi, gazdasági és szociális fordulatok, újszerű jelenségek kulturális lenyomata, amely leginkább az iparművészt különböző ágazataiban éreztette hatását. Az 1919-ben „bejegyzett” weimari iskola sajátja az egyszerűségre, a praktikus megoldásokra, a letisztultság előtérbe helyezésére való törekvés.

Szögletes, kelet – európai szemmel kissé talán „szocreál” látásmódja elsősorban az építészetre, illetve más képzőművészetekre hatott leginkább, de mondhatjuk, hogy valamelyest érvényesült a kultúra legtöbb területén egyaránt. Sőt, nem túlzás állítani, hogy manapság épp reneszánszát éli.

Remekül támasztja ezt alá, a szintén német NOMOS Glashütte, mely minőségben nyilván jóval magasabb polcon mosolyog, mint a STERNGLAS. Ám ne feledjük, hogy esetében az árcédulára tízszer nagyobb összeg kerül. Miközben el kell ismerni, hogy a képeken is látható, Hamburg városából érkező Topograph nem gyengébb 10-szer, sőt.

Ha szó érheti a ház elejét, az nem a dizájn, sem az anyaghasználat. Még csak az eredetiség hiányát sem kérhetjük rajta számon, hiszen a NOMOS is épp annyira a 20. század első felében gyártott Stowa modellekből merít ihletet.

STERNGLAS Topograph 42 mm Automatik. Fotó: @RetekG

A konkrét óráról

A STERNGLAS Topograph 42 mm széles, rozsdamentes acél tokján érezni, hogy van benne anyag. Egyáltalán nincs az az olcsó hangulata, ami a hasonló árban kínált divatórák esetében megtapasztalható. A tok mindenhol szálcsiszolt, ezzel is erősíti az indusztriális hatást. Hatékonyan játssza ki a hajszálkarcok okozta esztétikai értékcsökkenést is, hiszen az efféle felületen a kisebb karcok legfeljebb lupe alatt látszanak.

A számlap igen – igen egyszerű, de erről szól a képviselt stílus. Sajnos lumineszcens festék sem az indexekre, sem a mutatókra nem jutott, így sötétben magunkra hagy az óra. Együtt lehet élni vele, de nem túl praktikus. A számlap fekete felülete apró fehér pettyekkel tördelt, ami erős napfényben némi fényjátékkal dobja fel a látványt. Ahogy az erősen domború zafírüveg okozta fénytörés is. Ez utóbbi egyébként a fotósok rémálma. Szinte lehetetlen értelmes fénylenyomatot készíteni róla, főleg szabad ég alatt. Ellenben változatos képpel ajándékozza meg viselőjét, valahányszor rápillant a csuklójára.

STERNGLAS Topograph 42 mm Automatik. Fotó: @RetekG

A korona nem csavarzáras. Az óra mindössze 5 ATM vízállóságot ígér. Néhány zuhanyzást talán kibír, de inkább vegyük le előtte. Már csak a bőrszíj megóvása érdekében is. Ez utóbbi egyébként, bár egyszerű hasított marhabőr, mégis meglepő, milyen jó minőségű. Bőven az 1000 euró feletti ár kategóriában kínált időmérők esetén kapni ilyet, néha még ott sem. Apró kis nyalánkság, hogy gyorsabb és egyszerűbb szíjcserét biztosító, kézzel is könnyen kipattintható stiftek tartják a tokfülek között. A gyártó honlapján bőr több színben, illetve fémcsat is kapható, s azok házilag történő cseréje sem lehet kihívás, még a gyakorlatlan kezeknek sem. Mindez a gyorscserés megoldásnak hála.

STERNGLAS Topograph 42 mm Automatik. Fotó: @RetekG

A mechanikáról

Leggyengébb pontja a szerkezet. E Topograph esetében a Miyota 821A automata, 42 órás járástartalékkal. A japán mechanika egyébként igen pontosra, akár napi 2 másodperces eltérést engedő tűréssel is beszabályozható. Más kérdés, hogy a hordástól pár hónap elteltével ez szinte biztos hogy meghaladja majd a napi 5 – 6 másodpercet, legalább. Az is igaz viszont, hogy valószínűleg az országban minden valamire való órás, kvázi percek alatt képes elvégezni a szükséges állításokat, hogy a pontosság újra elfogadható keretek közé szoruljon.

STERNGLAS Topograph 42 mm Automatik. Fotó: @RetekG

A STERNGLAS, bár friss hús a piacon, egyből 5 modellcsaláddal is kecsegtet, mind a férfiak, mind a nők kegyeit keresve. Az órák ára 179 és 339 euró között mozog, mérettől, típustól függőn.

Az olcsóbb változatokban svájci Ronda kvarc dolgozik. S annak, akinek esetleg kedvet csináltunk, most némi kedvezménnyel is tudunk kedveskedni.

A márka honlapját felkeresve a RETEKG25 kuponkód megadásával 25 euróval csökkenthető, az amúgy is kedvező ár. Ráadás, az ingyenes DHL házhoz szállítás.

 

STERNGLAS

728x90