Sok funkció kis helyen

Egyetlen ötlet köré épülő márkának alapvető nehézséget jelent az újítás. A Jaquet Droz Grande Seconde Dual Time a bizonyíték, hogy mindig van alternatíva.

Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy a márkának a Grande Seconde csupán az egyik kollekciója, még ha a legfontosabb is. Jellegzetessége a számlapon megjelenő, egymás fölé helyezett segédszámlapokból álló nyolcas számjegy. A megoldandó feladat abból áll, hogy a nyolcas forma megbontása nélkül komplikációkkal egészítsék ki a kollekciót. Mivel a kismásodperc a nyolcas hasa, azért ott bőven van hely.

Jaquet Droz Grande Seconde Dual Time – a római számokat elhagyó, ónix számlapos acél kivitel már-már avantgárd jellegű

A Dual Time esetében is oda helyezték a második időzóna idejét kijelző komplikációt. Ugyanakkor ügyelniük kellett arra, hogy ne legyen zsúfolt a számlapnak az alsó része. Az egyetlen járható út természetesen egy 24 órára skálázott gyűrű használata, ugyanis a nyolcas hasában két mutató már helyet követelt magának. Az egyik természetesen a kismásodperc, míg a másik a dátum. A gyűrűt a könnyebb leolvashatóság jegyében világos és sötét részre osztották, így egyben napszak kijelzésként is használható. Értelemszerűen ezt a kijelzést érdemes referenciaként használni, míg a nyolcas fejében lévő óra- és percmutatót a helyi idő kijelzésére. Már csak azért is, mert annak óramutatója egy órás lépésekben állítható. Természetesen a dátum kijelzését is szinkronizálták az óramutatóval.

Jaquet Droz Grande Seconde Dual Time – rengeteget dob az óra megjelenésén a földgömb

A 2×2 változatban bemutatott Jaquet Droz Grande Seconde Dual Time valójában nem teljesen új, inkább ráncfelvarrásról beszélhetünk. Erre ráadásul pusztán két év elteltével került sor. A többletet a 24 órás gyűrűvel együtt forgó földgömb vetület adja, amivel mozgalmasabb benyomást kelt a számlap. Bárhogy is nézzük, a 2017-es elődmodellek ebből a szempontból talán egy kicsit kimértek voltak.

Jaquet Droz Grande Seconde Dual Time – a 2663H24-es kaliber két rugóházzal, 65 órás járástartalékkal és szilícium hajszálrugóval. Mellesleg szépen díszített is.

Ami a méreteket illeti, úgy most is a Grande Seconde kollekció tipikus tokátmérőjével van dolgunk, azaz 43 milliméteres a rozsdamentes acél vagy vörösarany tok. Szintén a márkára jellemző a számlapok anyaga, felülete. Az egyszerű ezüst színű mellett találunk még zománcozottat, és természetesen a márka által előszeretettel használt ónix is feltűnik.Persze mind az acél, mind az aranyváltozat a drágább időmérők közé tartozik a 15200 illetve 25500 frankos árukkal.

www.jaquet-droz.com

728x90