Sinn EZM 1.1

Nyilván sokan látták azt a videót, amelyen más-más nyelven ejtenek ki szavakat, kifigurázva a német nyelv meglehetősen nyers hangzását. Íme egy újabb szó: Einsatzzeitmesser.

Nevetni persze lehet, de tény, hogy az erősen funkcionális, tárgyilagos stílusú órák szép kis rajongótábort szereztek maguknak az elmúlt két évtized alatt. A Sinn EZM 1.1 ugyanis a legelső Einsatzzeitmesser jubileumi darabja, és ahogy az lenni szokott, természetesen limitált is. Szerencsére nem 20, hanem 500 példányra, ami azonban szintén édes kevés. Főleg annak tükrében, hogy az órába nem is akármilyen szerkezet került. A szintén német Damascoval együtt kifejlesztett kaliber, ami a Sinnél SZ01 név alatt fut, olyasmit tud, amivel meglehetősen kevesen büszkélkedhetnek a piacon: kronográfjának percmutatója is központi kijelzésű. A kronográf másodpercmutatójához hasonlóan így lényegesen könnyebb leolvasni a mért időtartamot, ráadásul a kronográf percmutatója nem jár, hanem csak egész percenként ugrik, ami még különlegesebbé teszi a szerkezetet. A poén az egészben, hogy a SZ01 alapja valójában az óraipar bevált, megbízható, gazdaságos igáslován alapszik, a jó öreg 7750-esen. Igaz, hogy ráismerni nem lehet, de legalább viszonylag könnyen szervizelhető.

Fémcsattal és piros varrással ellátott kaucsuk szíjjal is kapható - Sinn EZM 1.1
Fémcsattal és piros varrással ellátott kaucsuk szíjjal is kapható – Sinn EZM 1.1

Mintha a fenti nem lenne elég, a Sinn EZM 1.1 a márka néhány többi fejlesztését is megkapja. Erősen műszaki érdeklődésűek biztosan extázisba jutnak az argonnal töltött kapszula és a Tegiment technológia hallatán. Előbbinek túl nagy hasznát aligha vesszük, másoknak magyarázni persze lehet róla, utóbbi viszont egész hasznos tud lenni. A Tegiment ugyanis a tok felületét teszi keményebbé, és így valamennyire érzéktelenebbé a karcolásokkal szemben.

Van benne anyag (16,4 mm vastag) - Sinn EZM 1.1
Van benne anyag (16,4 mm vastag) – Sinn EZM 1.1

A Sinn EZM 1.1 bemutatásával egyidejűleg adták át a márka új székházát. Maradtak Frankfurtban, és az órákhoz hasonlóan puritán külsejű épületbe költöztek. Ott helyben is megvásárolhatóak a márka termékei, így a Sinn EZM 1.1 is, feltéve, ha leszurkoljuk a közel 4000 eurós árat.

www.sinn.de