SIHH2018 – A. Lange & Söhne 1815 “Homage to Walter Lange”

Míg a genfi vásár értelemszerűen, és jogosan is a márka Triple Split Chronograph-ától hangos, addig sokkal inkább az A. Lange & Söhne 1815 “Homage to Walter Lange” az az óra, ami megérdemelné ezt a címet.

Többek között azért, mert az óra sokkal elérhetőbb, ráadásul érzelmi háttere, vagy ha úgy tetszik, hitele van. Walter Lange volt ugyanis az, aki 1990-ben ismét életet lehelt a dédapja által alapított manufaktúrába, pedig 66 évesen ő sem volt már fiatal akkor. Mint tudjuk, a második világháború utáni orosz megszállás során a glashüttei óragyártást a helyi műhelyek jóvátétel fizetése címén való leszerelésével, kifosztásával gyakorlatilag felszámolták, a Lange családot pedig társadalomidegen elemként távozásra kényszerítették. Innen sikerült négy évtizeddel később felállni, és 1994-ben olyan kollekcióval jelentkezni, amelyből az egyik, a Lange 1, ikonná vált.

A. Lange & Söhne 1815 "Homage to Walter Lange" - a tökéletes understatement
A. Lange & Söhne 1815 “Homage to Walter Lange” – a tökéletes understatement

Az úriemberekhez méltó understatement netovábbjaként a mindössze egyetlen egy példányban készülő fekete számlapos modellt nem platina vagy fehérarany tokkal látták el, ha közönséges rozsdamentes acél az anyaga. A többség számára ez az óra tehát valóban nem sokat jelent majd, aki viszont felismeri, egy kicsit szinte biztosan irigykedik is.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Persze azért valamiből meg is kell élni, és hiába lehet az acél A. Lange & Söhne 1815 “Homage to Walter Lange” a márka legdrágábban értékesített acélórája, egy új szerkezet fejlesztését nem fedezi. Ezért nemesfém tokkal is kaphatóak lesznek a modellek, kivétel nélkül ezüstszínű számlappal. Az egységesen 40,5 milliméter átmérőjű modellek közül 27 sárgaarany, 90 vörösarany és 145 fehérarany tokot kapott. Természetesen mindegyik példányszám kötődik a márkához: 27 – ennyi évvel ezelőtt alapították újra az A. Lange & Söhnét; 90 – 1990-ben volt az újraalapítás; 145 – az újraalapítás 145 évvel az eredeti alapítás után történt.

A. Lange & Söhne 1815 "Homage to Walter Lange" - a három nemesfém modell, persze mind limitált
A. Lange & Söhne 1815 “Homage to Walter Lange” – a három nemesfém modell, persze mind limitált

Ahogy említettük, új szerkezetet kapott az óra. Az L1924 különleges két szempontból is: először a megszokott elnevezéstől eltérőn nem három, hanem négy számjegy szerepel a névben, ami Walter Lange születésének évével egyezik meg. Ennél azonban jóval érdekesebb, hogy az órának két másodpercmutatója van: egy központi és egy kismásodperc. Míg a kismásodperc a szokásos módon rója köreit, addig a központi ugró másodperc. Ez a komplikáció egyébként egyben híd is a Lange generációk között. Az alapító dédnagyapa vágyott rá, Walter nagyapja megvalósította és szabadalmaztatta, Walter Lange pedig szívén viselte a komplikációt, ám új változat életében nem készült, mivel pontosan ma egy éve hunyt el.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Ehhez hasonló érzelmi töltetű időmérővel talán még egyetlen márka sem állt elő, ezért műszaki felsőbbrendűsége ellenére is nem a Triple Split Chronograph a márka igazi nagy dobása, hanem az 1815 “Homage to Walter Lange”.

www.alange-soehne.com