SIHH 2018 – Parmigiani Fleurier Kalpa Kalparisma Nova Galaxy

Nyilván kevesebb figyelem jut a genfi vásáron a női időmérőknek, pedig kár lenne olyan órákról, mint a Parmigiani Fleurier Kalpa Kalparisma Nova Galaxy nem tudomást venni.

Már csak azért is, mert idén lett pontosan 10 éves a Kalparisma alkollekció, ami a Kalpa kollekció női változatait öleli fel. Ráadásul ez volt a márka első automata felhúzású, nőknek szóló kollekciója. A Parmigiani Fleurier ezzel akkoriban egy-két évvel konkurensei előtt járt, mivel azok csak a korai 2010-es években kezdték el automata modellekkel hölgyek kegyeit keresni. Az óra tokjának formája is különleges; ritkaság a hordó (tonneau) alak a női órák között, különösen a felső szegmensben, hogy az aranymetszés tervezés során való következetes alkalmazásáról ne is beszéljünk. Többek között ezért is tűnnek időtlennek az alig húszéves márka órái.

Parmigiani Fleurier Kalpa Kalparisma Nova Galaxy - ritkaság, 50 illetve 8 példányra limitálva
Parmigiani Fleurier Kalpa Kalparisma Nova Galaxy – ritkaság, 50 illetve 8 példányra limitálva

Az évfordulóra készített Kalparisma Nova Galaxy természetesen limitált példányszámban lesz csak kapható: a 46 gyémántot felvonultató vörösarany változatból 50 darab kerül kereskedésekbe, de hogy a 37,5×31,2 milliméteres tokon bőven van még hely gyémántoknak, azt a 8 darab fehérarany modell bizonyítja, amire 182 gyémántot sikerült felhelyezni.

Parmigiani Fleurier Kalpa Kalparisma Nova Galaxy - szokás szerint figyeltek a részletekre
Parmigiani Fleurier Kalpa Kalparisma Nova Galaxy – szokás szerint figyeltek a részletekre

Ennél azonban sokkal érdekesebb a Kalparisma Nova Galaxy számlapja. Anyaga nem a szokásos nemesfém, vagy réz, ne adj Isten gyöngyház, hanem aventurinüveg. Egy fémzárványokat tartalmazó anyagról van szó, amivel szintén nem sűrűn találkozni az óraiparban. Erre tesz még rá egy lapáttal az a tény, hogy ezt az üveget a Velence melletti Muranóban, tehát a mai Olaszországban találták fel, a márka névadója és alapító atyja, Michel Parmigiani pedig maga is svájci-olasz származású. Az eredmény egy csillagos égboltot mímelő számlap, erre kerültek a szerelt aranyindexek és -számjegyek. Másodpercmutatója nincs az órának, és alapvetően egy elegáns női órán nincs is igazán keresnivalója. Hogy mégis meg lehessen győződni az óra működéséről, a kismásodperc helyére egy csillag került, amelynek formáját egy felújítás során Parmigiani műhelyében megfordult antik óráról kölcsönözték. Ez az óra a Maurice-Yves Sandoz gyűjteményben található. A gyűjtemény és a márka közötti kapcsolat a Sandoz Alapítvány, amely áttételesen a Parmigiani Fleurier tulajdonosa.

Parmigiani Fleurier Kalpa Kalparisma Nova Galaxy - fehérarany változat 182 gyémánttal
Parmigiani Fleurier Kalpa Kalparisma Nova Galaxy – fehérarany változat 182 gyémánttal

A Parmigiani Fleurier Kalpa Kalparisma Nova Galaxy nem kapott formaszerkezetet, a márka igáslovának tekinthető PF331 manufaktúra szerkezetet találjuk a számlap alatt, ami miatt azért nem kell sírva fakadni. Ilyen reakciót legfeljebb a 24900 frankos (vörösarany), illetve a 34900 frankos (fehérarany) árcédula fog kiváltani.

728x90