SIHH 2018 – Cartier Tank Cintrée

Egy igazi klasszikus öltönyórát kapunk a Cartier Tank Cintrée formájában, amely az art deco korszak fénykorát idézi meg.

Persze azért annyira váratlanul senkit nem érhetett a klasszikusokhoz való visszatérés, elvégre tavaly a márka vezérigazgatója maga jelentette ki, hogy visszatérnek a gyökerekhez. Magyarra fordítva a Cartier is szépen beáll a sorba és a múltjára alapozza jövendő modelljeit. A retró szót itt nem lenne találó használni, elvégre pont a húszas évekre ez már aligha vonatkoztatható.

Cartier Tank Cintrée -középen a 100 darabos limitált platina változat
Cartier Tank Cintrée -középen a 100 darabra limitált platina változat

A Cartier Tank Cintrée bár lehet, hogy egy múltidéző óra, ám egyáltalán nem olyan sűrűn látni a Cartier választékában, mint ahogy gondolnánk. Eddig kizárólag limitált példányszámban álltak elő vele. Pedig nem másról van szó, mint a márka, és talán az óraipar egyik legendás tokjának, a Tanknak a legelső változatáról. A három év híján száz éves Tank Cintrée jóval finomabb, jóval elegánsabb megjelenésű volt, és ez idei leszármazottján is látszik. Ha van olyan időmérő, amelyhez illik rendesen felöltözni, akkor ez az.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Persze az óra valamennyit nőt az évek során, az idei modell 46,3 mm hosszú, ám mindössze 23 mm széles. Ugyan a tok profilja alapján ívelt benyomás tesz, valójában domború (ahogy a nevében a cintrée francia szó is jelzi), azaz a tok alja lapos. Ehhez egy viszonylag lapos csukló is kell, azaz itt erősen ajánlott felpróbálni az órát. Még akkor is, ha a Cartier egyes országokban már maga is online kínálja termékeit.

Cartier Tank Cintrée - élőben nem olyan ijesztő a méretük / Fotó: Venicz Áron
Cartier Tank Cintrée – élőben nem olyan ijesztő a méretük / Fotó: Venicz Áron

Egy ilyen klasszikus darabnál csak természetes, hogy kézi felhúzású szerkezetet kapunk, jelen esetben a 8971MC-t, azaz egy manufaktúra kalibert. Így legalább sűrűn találkozunk a koronával, amelynek fejét a Cartier szokásához híven kúp alakú rubin díszíti.

Cartier Tank Cintrée - domború tok, szokásos drágakő díszítés a koronán / Fotó: Venicz Áron
Cartier Tank Cintrée – domború tok, szokásos drágakő díszítés a koronán / Fotó: Venicz Áron

Olyan nagyon sokáig a Cartier Tank Cintrée nem marad a márka kollekciójában. Egyrészt kizárólag nemesfémből készül, ami a formanyelvet elnézve érthető. A platina változatból pedig csak 100 darab. Ugyanakkor a vörös- és sárgaarany modelleket nem limitálják – legalábbis közvetlenül. Gyártani ugyanis csak egy évig fogják, így gondoskodva az exkluzivitás megtartásáról, amihez persze a 19000 (platina) illetve 16500 (arany) eurós ár is hozzájárul.

www.cartier.com