Seiko SLA025 – 50 éves búváróra új köntösben

Még mindig a retró a menő, és ezt nyilván a Seiko sem hagyhatja figyelmen kívül. Kész szerencse, hogy idén pont 50 éves a legelső búvárórájuk. Bár első pillantásra azonosnak tűnik az eredeti és az újbóli kiadás, különbség van bőven.

Tegyük hozzá, hogy szerencsére. Világos, hogy manapság gyakorlatilag lehetetlen eladhatatlan retró órát készíteni, de ki akarna egy olyan időmérőt, amit félévszázados eljárásokkal készítenek? Szerencsére a formaterven nem változtattak, így aki erre ez órára néz egy igazi búvárórára tekinthet. Mézesmázosan hangzik, de ne feledjük, hogy a búvárkomputerek előtti időben járunk, tényleg az óra volt az egyedüli eszköz, amivel merülhettek, az óra eszközjellegű megjelenése tehát teljes mértékben hiteles. Nem egy divatos kiegészítőről beszélünk tehát, ugyanakkor borítékolni lehet, hogy szemben az előddel, az újbóli kiadás lényegesen kevesebb időt fog vízben tölteni – ha lát vizet egyáltalán.

Seiko SLA025 - tökéletes mása az 1968-os eredetinek
Seiko SLA025 – tökéletes mása az 1968-os eredetinek

A funkcionalitás jegyében térnek el tehát nagy mértékben egymástól a mutatók, ezért maradtak a nagy indexek, és a korona is maradt négy órában. A 44,8 milliméteres átmérő ezt alapvetőn nem feltétlenül indokolná, de ha valaki lazán szereti viselni óráját, biztosan értékelni fogja.

Seiko SLA025 - teljesen lapos hátlap és jellegzetes szilikonszíj
Seiko SLA025 – teljesen lapos hátlap és jellegzetes szilikonszíj

Míg a vonalak gyakorlatilag változatlanok maradtak, addig a részletek azért változtak. A legjelentősebb az új szerkezet, a 8L55-ös kaliber, amely gyakorlatilag egy majdnem kész 9S85-ös. Utóbbiak ugye Grand Seikókban szerepelnek. A különbség a díszítettségben és a szabályozottságban keresendő. Előbbi miatt ne izguljunk, a hátoldalon nincs üvegbetét, tehát nem fogjuk látni. Utóbbi sem olyan vészes, lehet élni kronométer pontosságot meghaladó szabályozás nélkül is. Arról nem is beszélve, hogy emelt, 36000 A/h féllengésszámmal dolgozik, és így is hozza az 55 órás járástartalékot.

Seiko SLA025 - zaratsu mindenek felett
Seiko SLA025 – zaratsu mindenek felett

Ami a megjelenést illeti, úgy ennél az óránál is találkozhatunk a Seiko zaratsu nevű polírozási eljárásával. Talán pont ez árulja el leginkább, hogy ez az óra eszközjellegű megjelenése ellenére is “csak” egy kiegészítő. Ha évforduló, akkor limitált példányszám. A Seiko 1968 Automatic -Diver’s Re-creation Limited Edition, rövidebb nevén az SLA025 összesen 1500 példányban készül és 5500 euró körüli áron lehet hozzájutni.

www.seikowatches.com