SEIKO Prospex „King Turtle”, a királyi trió!

Az órarajongók körében az egyik legnépszerűbb búváróra a Seiko „Teknős”, mely becenevét is tőlük nyerte, jellegzetes tokformája okán. Később aztán a gyártó hivatalosan is használni kezdte a Turtle, avagy a Teknős elnevezést. Íme a SEIKO Prospex „King Turtle”, a királyi trió!

Seiko Prospex Automatic Diver "King Turtle" SRPE03, SRPE05, SRPE07. Kép: Seiko
Seiko Prospex Automatic Diver “King Turtle” SRPE03, SRPE05, SRPE07. Kép: Seiko

Az első “páncélos1968-ben jelent meg, Seiko 6105 név alatt, s híressé az „Apokalipszis most” c. film tette 1978-ban, Martin Sheen kezén. 44 mm-es tokátmérő, 150 m-es vízállóság jellemezte. A 21600-as féllengésszámú szerkezeten belül 17 követ találtunk. Az elmúlt 50 évben folyamatosan fejlődött, finomodott, mígnem most bemutatkozik a rajongók által már várva várt legújabb frissítés, a „Királyi” (család), mely a „King Turtle” becenevet is kiérdemelte.

A SEIKO másik, szintén még ropogós újdonságáról nemrég írtunk, akinek kimaradt, most pótolhatja!

Seiko 6105 8110 az első “Teki”. Fotó: Random Rob

A tokforma természetesen maradt, bár picit nőtt, immár 45 mm. Esetében az anyaghasználat szintén a jól bevált rozsdamentes acél. A lünetta ezúttal már kerámia betéttel készült. Ennek hála tartósabb, s jóformán karcálló, bár nem patinásodik majd olyan szépen, mint az első kiadások. Kerámia lévén elvileg semmennyre sem fog. Az oldalsó „fogai” sokkal karakteresebbek lettek, így agresszívvé is vált a megjelenés. Bizony van olyan teknős, ami nagyot harap!

Seiko Prospex Automatic Diver “King Turtle” SRPE05. Kép: Seiko

A hardlex üveget lecserélték zafírra, így már ezt sem kell féltenünk a felületi sérülésektől. A dátum és napablak felett megjelent egy elnyújtott nagyító, azok könnyebben leolvashatósága érdekében. Igazán érdekes újítás a díszes, aprólékos részletességgel texturált számlap, amely eddig, erre a modellcsaládra nem volt jellemző. Maguk a feliratok maradtak a megszokottak, akárcsak az indexek.

Belül a jó öreg igásló sem változott sokat: 4R36 automata mechanika, körülbelül 41 óra járástartalékkal, a fent ecsetelt „nagy öregnél” is látott féllengésszámmal, de már megáll a másodpercmutató, ha állítási pozícióba hozzuk a felhúzókart.

Seiko Prospex Automatic Diver “King Turtle” SRPE07. Kép: Seiko

A királyi trió nem meglepő módon (jelenleg) három egyéniséget számlál: SRPE03, SRPE05 és SRPE07. Az első a fémcsatos verzió, melyhez már nem a jó öreg „jubileumi” csatot kapjuk, fekete számlappal és lünettával. Az SRPE05 ellenben méregzöld gumiszíjat kapott. Esetében a “funkciógyűrű” fekete, a gilosált számlap zöld. A harmadik, az SRPE07 a „kék az új fekete” szlogennek megfelelően, hullámmintás számlappal, passzoló színű lünettával és szíjjal lesz valószínűleg a „legkapósabb fajta”.

Seiko Prospex Automatic Diver "King Turtle" SRPE03. Kép: Seiko
Seiko Prospex Automatic Diver “King Turtle” SRPE03. Kép: Seiko

Úgy fest tehát, hogy a SEIKO a „tekik” esetében nyitott a rajongói kívánságokra. A kerámia lünetta és a zafírüveg üdvözlendő, bár a „békalencse” jelenléte nem feltétlen szükséges, hiszen anélkül is könnyedén leolvasható a dátum. A szépen megmunkált  számlap ellenben a prémium minőség érzetével ajándékozza meg a vásárlót. Az árak gumiszíjas verziók esetén 595 dollár, a fémszíjas verziót nézve 625 dollár / euró környékén alakulnak majd, illetve ehhez igazodva, várhatóan valamivel 200.000.- forint felett vehetők majd át, a SEIKO hazai butikjában, remélhetőleg már 2020. február végétől.

SEIKO

Írta: Kovács Adrián

Szerkesztette RetekG