Rolex és Tudor pepsi

Sokan vártak a Rolex GMT Master II pepsi (kék-piros) lünettás órájának acél változatára, ám egyidejűleg a márka egyre inkább saját útját járó kistestvére, a Tudor is előállt saját elképzelésével.

Az egy anyacéghez tartozó két márka terméke természetesen nem azonos, elvégre a bő 70 éves Tudort eleve a Rolex elérhetőbb árú alternatívájának szánták. Emiatt a szegények Rolexének becézték a Tudort, amire egyébként a kivitelezés minőségét tekintve, illetve az árazása miatt pedig végképp nem szolgált rá erre a titulusra.

Rolex GMT Master II - aki felismeri, tudja csak igazán értékelni
Rolex GMT Master II – aki felismeri, tudja csak igazán értékelni

A Rolex egyik idei nagy újdonsága a piros-kék kerámiabetéttel ellátott lünettával szerelt GMT Master II órája. Elsősorban azért, mert eddig kizárólag fehéraranyban volt kapható ez a modell. Persze ahogy az a Rolexnél ez lenni szokott, apró, alig észrevehető lépésekben történnek a változtatások, de ennek ellenére is jelentős előrelépés ez a konkrét referenciaszám (126710 BLRO) a GMT Masterek történetében. Például újra a márka “Jubilee” fémcsatjával szerelik az órát. Szerencsére már az új változattal, a régi ugyanis hajlamos volt arra, hogy megnyúljon. (Igen, a Rolex is tud hibázni.) Ezenfelül azonban ez az első modell, amelyen a “Jubilee” csathoz a márka “Oysterlock” zárját rendelik. Nyilván egy átlagos óravásárlót ez hidegen hagyja, de egy Rolex rajongó azért lázba tud jönni ettől.

Rolex GMT Master II - oldalról a jól ismert forma
Rolex GMT Master II – oldalról a jól ismert forma

És akkor még nem beszéltünk arról, ami a számlap alatt rejlik. Ebbe a modellbe is az új 32XX alapú 3285-ös kaliber került, míg a korábbi modellekben, így a fehérarany változatokba is még a korábbi 3186-os. A részleteket kerülve, kizárólag a funkcionalitás szempontjából vizsgálva két előnnyel rendelkezik az új kaliber: 20 órával több a járástartaléka (70 óra) és természetesen még pontosabb: napi +/- 2 másodpercre szabályozták. Ezt a teljesítményt a számlapon is jelzik, természetesen alig észrevehető módon: hat óránál a “swiss made” felirat közé egy aprócska Rolex-koronát csempésztek.

Rolex GMT Master II - először van Oysterlock a Jubilee csaton
Rolex GMT Master II – először van Oysterlock a Jubilee csaton

Nyilván nem kell mondani, hogy jelentős kereslet mutatkozik az óra iránt 8800 frankos ára ellenére is. Konkrétan több hónapos várólistával kell számolni. Hogy a fehérarany modell se veszítse el vonzerejét, idővel az is biztosan megkapja majd az új kalibert. Egyelőre azonban csak egy új, sötétkék színű számlappal ruházták fel, és természetesen megtartotta az “Oyster” csatot. A számlap színével és a csattal tud ugyanis különbözni az acéltól. (És ha arra gondol valaki, hogy kicseréli az acél “Jubilee” csatját “Oysterre” és máris fehéraranynak nézhetik az óráját, felejtse el, mert a Rolex gondoskodott róla, hogy ez az út ne legyen járható.)

Tudor Black Bay GMT - nem kell elbújnia a nagytestvér mögött
Tudor Black Bay GMT – nem kell elbújnia a nagytestvér mögött

Hogy mit tud ennek tükrében mutatni a pepsi Tudor Black Bay GMT? Igenis sokat: először rögtön kezdjük az árral: 3700 frankot kell letenni az asztalra a fémcsatos modellért (3400-t a szíjasokért). Ez kevesebb, mint a Rolex fele. Kapunk még félelmetes egy milliméterrel nagyobb tokot, amelynek átmérője így 41 milliméter. Amin azonban ne gúnyolódjunk, az a szerkezet. A Tudor fennállása alatt szinte mindig harmadik féltől származó kalibereket használt, ami az utóbbi évtizedekben ETA-t jelentett. Három éve azonban már saját MT56XX-es manufaktúra kaliberét használja, így a Black Bay GMT-be is ennek alváltozata, az MT5625-ös kaliber került. A Tudor egy évvel előbb állt elő egy 70 órás járástartalékú alapkaliberrel, mint nagytestvére a 32XX kaliberekkel. Igaz, a Tudor csak “mezei” kornométer-tanúsítvánnyal rendelkezik, azaz napi -4/+6 másodperc lehet a maximális eltérés. A szerkezet egyébként másoknak is megtetszett, így a Breitling is megkapja, míg ők a kronográf kaliberüket nyújtják cserébe.

Tudor Black Bay GMT - kronométer-tanúsítvánnyal ellátott MT5625-ös kaliber, 70 órás járástartalékkal
Tudor Black Bay GMT – kronométer-tanúsítvánnyal ellátott MT5625-ös kaliber, 70 órás járástartalékkal

Persze valamin azért kellett takarékoskodni, és itt most nem kizárólag a marketingköltségről beszélünk. Az óra tokja ugyanabból a rozsdamentes acélból készül, mint az óraipar összes többi szereplőjéé, azaz a 316L szabványúból, míg a Rolex a 904-est használja. Ez tehát aligha zavarhat bárkit. Kompromisszumot a lünettánál kell kötni. Az ugyanis nem kerámia, hanem eloxált alumínium. Magyarra fordítva sokkal könnyebben sérül, ami persze az összes ily módon kialakított lünettára igaz. Nyilván viselőjétől függ, hogy 10 év múlva hogy fog kinézni az a lünetta, de mivel ez az alkotóelem a leginkább sérüléseknek kitett része egy órának, biztosan fog karcolódni. Jó hír azonban, hogy cseréje viszonylag olcsón megúszható, hiszen nem egy nehezen előállítható, kétszínű kerámia betétet kell cserélni.

Tudor Black Bay GMT - nemcsak fémcsattal kapható a pepsi-lünetta
Tudor Black Bay GMT – nemcsak fémcsattal kapható a pepsi-lünetta

Hogy a Rolex-Tudor páros közül ki melyik mellett teszi le a voksát, az a pénztárcán kívül nyilván ízlés dolga is. A döntéssel sietni nem kell, hiszen a Rolexnél amúgy is várólista van, míg a Tudor csak nyártól lesz kapható.

www.rolex.com

www.tudorwatch.com