Rolex Daytona – Egy hely és egy óra legendája III.

A Rolex 1963-ban készített egy újdonságot, egy kronográfórát. Nem lett volna ez különösebben nagy dolog, de ma már tudjuk, az egyszerűen csak Rolex Daytona néven ismertté vált óra legendává lett.

UGRÁS A MÁSODIK RÉSZHEZ.

És a legenda…

Paul Newman az elmúlt 5–6 évtized egyik legférfiasabb amerikai színésze volt és egyben a leghíresebb és legkedveltebb ember is, aki valaha Rolex Daytonát viselt. Newman szerette a Rolex órákat, az első filmje, amiben Rolexszel a kezén szerepelt a Winning című autós mozi volt 1969-ben. A népszerű színészt ezt követően számtalanszor fotózták le csuklóján Rolex-kronográfjával, amit érdekes módon, rendszerint egy, az óra alatt átfutó bőrszíjjal viselt.

Paul Newman
Paul Newman – Rolex

Paul Newman karrierje és a Rolex Daytona amerikai ismertsége együtt emelkedett a 70-es években. Erre még rátett egy lapáttal, hogy amikor a Rolex felismerte a sztárral kapcsolatos imázsépítés lehetőségét és fontosságát, két, Newman fotóit tartalmazó könyv kiadását is szponzorálta. Ennyi év távlatából el lehet mondani, hogy Paul Newman és a Rolex kapcsolata igazán gyümölcsöző és inspiráló volt. Nagyon jót tett Newman maga választotta férfias, kissé különc és modoros imázsának az abban a korban még nagyon különlegesnek számító Daytona viselése, és hasonlóan jól jött a Rolexnek a sztár biztosította ismertség, s a Newmanhoz alakuló órakarakter.

Rolex Calibre 4130
Rolex 4130-as kaliber

A színész és az óra spontán módon találtak egymásra. Évek teltek el úgy, hogy köztük a kapcsot tényleg csak a versenypálya, Daytona jelentette. Minthogy Newman nem szorult rá a Rolex támogatására, a kapcsolat köztük mondhatni érzelmi volt. Különösen igaz ez a kijelentés a 80-as évektől kezdődően, amikor már a Rolex is felismerte, hogy az egész márka arculatának addigi kialakításában mennyire fontos volt és jövőjének szempontjából mennyire fontos lehet még Newman szerepe. Egyesek szerint kicsivel később már úgy ítélték meg Newman szerepét a Rolexnál, hogy a legendássá vált Daytona évtizedes sikere és egy időben talán még a fennmaradása is Newmannak volt köszönhető.

Rolex Daytona 2000
Rolex Daytona 2000

Kellett persze ehhez az is, hogy a „daytonás” filmsztár nem csak a vásznon vezetett versenyautókat, ahogy Rolexét sem csak a fotózásokon viselte. Remek versenyző volt és kellemes ember is.
Bár Sir Jackie Stewart inkább GMT Mastert hordott, de azért jó barátságban voltak, és más versenyzőtársai sem színészként gondoltak rá. Amikor riporterek Newmanról kérdezték Mario Andrettit, azt válaszolta: „Egyszerűen egy közülünk.”

Rolex Daytona 2004
Rolex Daytona 2004

Megnyerő, meleg tekintete érdekes ellentétben áll szeme hideg, világoskék színével. Tudni kellett őt fotózni, mert ha színes fotóra került, túl könnyen lett szemének kékje a meghatározó. Egyszer még azt is mondta, hogy ha a szeme színe barnára változna, a karrierje talán a pokolban folytatódna.

Rolex Daytona 2013
Rolex Daytona 2013

No, ennyire nem is kéne, hogy érdekeljen minket a 2008-ban elhunyt, és akkoriban már ötödik Daytonáját viselő színész szemének színe, de pillantsunk csak még egyszer a 2013-as Rolex Daytona Cosmograph órára! A platina jegesen csillogó fehérje és a tachimétergyűrű barnasága mellett számlapján egy harmadik szín, a világoskék is megjelenik. Ne legyenek kétségeink, mert bizony-bizony Paul Newman előtt tiszteleg ily módon még egyszer – és tegyük hozzá, nagyon szépen – a Rolex.

Utánközlés az Óra Magazinból.

UGRÁS AZ ELSŐ RÉSZHEZ.

UGRÁS A MÁSODIK RÉSZHEZ.

A cikk megjelent a Prémium Óra 2014-ben.

www.rolex.com