ÓraMagazinOnline

Roamer Lady Sweetheart

Roamer Lady Sweetheart / Fotó: Koncz Enikő

Kedves, aranyos megjelenésű női karóra elkészítése volt a márka célja a Roamer Lady Sweetheart modellel, amely persze elsősorban hölgyeknek szól, de az órák iránt érdeklődő urakat is lázba hozhatja.

Az órát kézbe véve nyilván egyből a számlap áttörését vesszük észre, ami természetesen azonnal sokak számára el is dönti, hogy tetszik-e nekik ez a modell, vagy sem. Ízlésen persze kár vitatkozni, így inkább azt nézzük meg, hogy milyen módon valósították meg az egyes részleteket! Azt azért ne tévesszük szem elől, hogy a Roamer a svájci belépőkategóriás órák piacán versenyez, azaz ne egy haute horlogerie márkáknál jellemző kidolgozást kérjünk számon rajtuk. Ez azonban messze nem jelenti azt, hogy azok a bizonyos részletek elnagyoltak lennének. Érdemes például megnézni az áttörést ölelő szív vonalvezetését. Messze nem egységesen vastagságú, így víve egy kis lendületet a számlapra.

Roamer Lady Sweetheart – már a tok magasságából is látszik, hogy mechanikus szerkezetet került bele / Fotó: Koncz Enikő

Maga a számlapáttörés ötlete, de még a szívalak sem a Roamer sajátja, azt ugye a Frédérique Constant találta ki még a 80-as években, és “fejlesztette” szív alakúvá az ezredforduló után. Eredetileg az áttörés azt hirdette, hogy az óra viselője mechanikus szerkezettel szerelt órát hord, ami a 80-as évek kvarcőrülete alatt elég erős üzenetértékkel bírt. Ma férfiórák esetében ennek jelentősége mondhatni teljesen tovaszállt, ám női órák terén az üzenetnek továbbra is maradt némi hitele.

Formatervezői szempontból a Roamer Lady Sweetheart számlapján lévő áttörés, de még a szívalak sem öncélú. Feladata a számlap központi részén lévő mértani gilosálási minta szigorának oldása. Ez a kettős teszi egyben igazán sokoldalúvá is az órát. Míg a gilosált minta vegytiszta art déco, azaz a XX. század utolsó, igazán fényűző stílusirányzata köszön vissza rajta, ami révén az óra hivatalos vagy formális alkalmak során tud helyt állni, addig a szívecske éppen a laza hétköznapokon teszi hordhatóvá az időmérőt. Nyilván a legtöbb női óra esetében szinte kötelező a gyöngyház használata, és az itt sem maradhatott el. Erre jöttek a szerelt indexek, amelyek megjelenésükben távolról az Omega Ladymatic modelleken láthatóakra emlékeztetnek, ám nyilván nem gyémántokat találunk az indexek közepén.

Roamer Lady Sweetheart – vegytiszta art décót oldja a szív és a lengő billegő játékossága / Fotó: Koncz Enikő

Ami az uraknak is érdekes lehet, az természetesen a szerkezet. Látszólag egy klasszikus 2824-est fedezhetünk fel benne, ám a részletekben mégis különbözik. A szerkezet ugyanis nagyobb járástartalékkal rendelkezik, 44 órányival, és egy kővel több került bele, mint amennyit a jó öreg 2824-esben találunk. Ettől eltekintve azonban a többi paraméterek megegyeznek, ez a szerkezet tehát minden további nélkül csereszabatos a 2824-essel. Az STP 5-15 kalibere ez, ami az STP 1-11-es kissé módosított kivitele. A módosítás mindössze a billegő körüli részekre szorítkozik, elvégre ezt a részt szeretnénk láthatóvá tenni. Egy további lényeges különbség a szerkezet ára. Valamivel olcsóbb a Sellita kalibereknél, pláne az ETA-val szemben, hogy a Soprodról már ne is beszéljünk, miközben díszítése finomabb az első kettőnél.

Roamer Lady Sweetheart – klasszikus felépítésű, háromrészes tok / Fotó: Koncz Enikő

A szerkezet mérete természetesen megszabja, hogy mekkora lehet a tok. A 34 milliméteres átmérőjével a nagyobbacska női órák közé tartozik, és a szokásostól eltérő hátlappal találkozhatunk. Üvegbetétet csak a billegő felett (illetve alatt) találunk, a hátlap maradéka tömör, és sima. Ideális felület arra, hogy ide valamilyen személyes üzenetet, vagy szimbólumot gravíroztassunk. Látszólag egyszerű húzás ez, de egyre jelentősebb az igény egy adott termék egyedivé tételére. Ez az igény aligha meglepő módon először a felső szegmensben jelent meg (a legfelsőben mindig is jelen volt), de kifejezetten ritkának számít a belépőkategóriában.

Roamer Lady Sweetheart – több, mint aminek elsőre látszik / Fotó: Koncz Enikő

A Roamer Lady Sweetheart tehát több, mint aminek elsőre látszik. Meglehetősen sok a változat, a sima bőrszíjas acéltokostól kezdve egészen az aranyozott fémcsatosig terjed a felhozatal. A nálunk járt, képeken látható óra 215000 forintba kerül, de az ár a fentiek miatt értelemszerűen jóval szélesebb skálán mozog.

www.roamer.ch