Parmigiani Fleurier Toric Hémisphères Rétrograde

Hogy nem egészen úgy mentek a dolgok a Parmigiani Fleurier háza táján, ahogy azt eredetileg elképzelték, mi sem jelzi jobban, hogy a vállalkozás arcaként szereplő ügyvezetőt másfél évtizedes munkája után leváltották, az irányítást pedig egy héttagú tanács vette át.Ettől függetlenül persze továbbra is születnek a különböző Parmigiani-órák, sőt komoly fejlesztésekre, mint például az új szilíciumalapú gátlóművel felszerelt, és nagyrészt ennek köszönhetően 70 napos járástartalékkal rendelkező Senfine-tanulmányórára is. A márka azonban szokásához híven nem veri nagydobra ezeket az eredményeket. A Parmigiani Fleurier Toric Hémisphères Rétrograde is lopakodva jelent meg a piacon, pedig nemcsak azzal lehetett volna reklámozni, hogy a tokot még maga Parmigiani úr tervezte.

Parmigiani Fleurier Toric Hémisphères Rétrograde - a tokot maga Parmigiani tervezte
Parmigiani Fleurier Toric Hémisphères Rétrograde – a tokot maga Parmigiani tervezte

Amit nem ő tervezett viszont, az a szerkezet modulja. Az alapkaliber, a PF317 természetesen részben az ő érdeme, de a modul egy külsős cég, az AgenHor tervezte. Egyből le is kell szögezni, hogy sajnos a modulból semmit sem láthatunk. Ez persze így van máshol is, hiszen a modul a szerkezet számlap felőli oldalára szokott kerülni, de a Parmigiani Fleurier Toric Hémisphères Rétrograde esetében teljesen más a helyzet. A modul gyakorlatilag körbeöleli az alapkalibert, amely szó szerint a modulban ül benne. Az elhelyezés ráadásul nem központi, amiről az üvegbetétes hátlap is árulkodik.

Parmigiani Fleurier Toric Hémisphères Rétrograde - ilyen modulos felépítést sem sűrűn látunk
Parmigiani Fleurier Toric Hémisphères Rétrograde – ilyen modulos felépítést sem sűrűn látunk

Amiért az AgenHornak is kihívást jelentett a modul tervezése, az a második időzóna percnyi pontossággal való állíthatósága. Legtöbbször csak egyórás léptékekben lehet állítani a GMT-mutatót, így ebből a szempontból is különlegesnek számít a Parmigiani Fleurier Toric Hémisphères Rétrograde, ahogy a retrográdmutatóval való dátumkijelzés sem éppen mindennapi. A különleges modulos felépítés miatt a GMT-funkciót külön koronával állíthatjuk, ami így azonban nem kerül egy síkba az alapszerkezet koronájával. Ezt a kompromisszumot úgy tűnik, kénytelenek vagyunk megkötni, ha azt szeretnék, hogy mechanikus óránk olyan időzónákban is helytálljon, ahol nem egész óra az eltolódás.

www.parmigiani.com

728x90