Panerai keringő

Az olasz gyökerű ősbúvár, a legtöbb óramániást többnyire megszállott rajongóvá formálja vagy taszítja. E ma már svájci cég, épp útját keresve toporog. Ennek újabb, biztos jele a nemrég végre meglépett vezércsere. A hullámzó teljesítmény nem újdonság sem az egész iparág, sem a Panerai számára, ám hiszem, hogy hamarosan látunk majd e márkától is olyat, amitől ismét hevesebben doboghat a szívünk. Mire fel eme optimizmus? Azonnal mutatom. Képeken az általam végig járt Panerai keringő.

Officine Panerai Luminor Submersible duó és egy Radiomir, háttérben megannyi szíjjal, melyek cserélgetése a Panerai keringő fontos része. Fotó: @RetekG

Tartozom egy vallomással.

Nekem az első a Panerai volt. Nem az első óra, nem is az első drága vekker, de mindenképp az első igazi szerelem. Persze mire végre bevallottam magamnak, már több fázisát megéltem ez érzelmi hullámvasútnak. Előbb nem értettem. Nem is tetszett. „Mi a fene ePanerai keringőz?” Majd felütötte fejét a fertőzés, egyre csak terjedt, s végül nem volt már egy nyugodt éjjelem, se nappalom.

Officine Panerai Luminor 0024 és 0389 Submersible, ahogy Michelangelo festményét imitálják. Fotó: @RetekG

Az első kiválasztását több hetes kutatás, álmatlan éjszakák, megannyi videós ismertető, újság cikk s fotográfia átnyálazása előzte meg. Végül elsült az ujjam az egér gombjain, s másnap legalább úgy vártam a futárt, mint a messiást.

Officine Panerai Luminor Marina 8 Days Acciaio PAM00510. Az Első, rögtön kibontás után. Azt a tokvédőt bizony egy ideig még rajta kellett volna hagyni… Fotó: @Retekg

Panerai Luminor. Referencia szám: PAM00510.

Kézi felhúzású manufaktúra szerkezet, 8 napos járástartalékkal. Álmodtam egy világot magamnak. Igaz, első nap sikerült betonoszlophoz csapnom, így túl vagyok már néhány hátsó fali infarktuson. Szerencsére az időmérő, s én sem szenvedtünk maradandó károsodást.

Officine Panerai Luminor Submersible PAM00024, még az ETA alapú, OP szerkezettel. Ezt így már nem gyártják. Fotó: @RetekG

A második, a téveszme eredménye. Egy remek ajánlat s egy ostoba félreértés, hogy „vegyek magamnak karácsonyra valami órát, majd megkapom az árát”, így tény, hogy verhetetlen áron, de ismét csak vettem magamnak egy Panerai Luminort. A PAM00024-es, ún. „Submersible”-t. 2006-os kiadás.

Officine Panerai Luminor Submersible PAM00024, a “régi” fémcsaton. Igaz, hogy nem manufaktúra szerkezettel, de érdemes tudni, hogy az óra a mai napig kevesebb, mint 1 másodpercet siet / nap! Fotó: @RetekG

Az ember szíve csalfa. Vágyai vezérlik, s a szerelem kegyetlen úrnő. Nyughatatlan, s nyugton nem hagy, míg be nem teljesül. Így láttam meg egy barátom csuklóján az új, nagyobb, 47 mm széles, titán tokos, kerámia lunettás „Submersible”-t, s megint csak hetekig nem tudtam aludni.

Officine Panerai Luminor Submersible 1950 Amagnetic 3 Days Automatic Titanio, mert tényleg adjunk három oldalas nevet egy órának. Viszont, talán az egyik legmenőbb PAM, remek tulajdonságokkal. Fotó: @RetekG
Officine Panerai Luminor Submersible 1950 Amagnetic 3 Days Automatic Titanio, szamuráj kivitelben. Fotó: @RetekG

Három a magyar igazság,

de sokkal több az olasz. A kezdetben nem is tetsző Radiomir is elültette, gonosz kis magvait. Így került hozzám a limitált, mindössze ezer darabban gyártott Panerai Radiomir PAM00587.

Officine Panerai Radiomir 1940 3 Days Marina Militare. Nevében az évszám a tokformára utal, illetve, hogy melyik nagy elődre kíván hasonlítani. Fotó: @RetekG
Officine Panerai Radiomir 1940 3 Days Marina Militare. Az igazi búvár sörben is feltalálja magát. Fotó: @RetekG

Joggal várhatnánk, hogy immár vége, de van, hogy nem elég komplikált az élet, talán ezért érkezett a Luminor PAM00321, járástartalék kijelzőjével, s a néha a nagymutatók alatt rejtőzködő, GMT indikátorával.

Officine Panerai Luminor 1950 3 Days GMT PAM00321. Félig farmer, félig marhabőrből készült szíjon. Fotó: @RetekG
Officine Panerai Luminor 1950 3 Days GMT PAM00321. Fotó: @RetekG

A sors keze aztán rövid időre letett nálam egy újabb GMT-t, a PAM0088 Luminor-t. Kapcsolatunk feledhető, ám a „régi” fémcsat, máig kísért.

Officine Panerai Luminor Marina GMT PAM00088. Az a fémcsat igazán különleges. Fotó: @RetekG

S végül (?) a tetőpontra érve, az Óra Magazin online felületén már bemutatott, PAM00616 Carbotech, szénszáltokos szörnyeteggel a kezemen hátradőlve azt mondhatom, a Panerai életérzést csúcsra járattam.

Officine Panerai Luminor Submersible 1950 Carbotech 3 Days PAM00616, de őt már korábban láthattátok. Fotó: @RetekG

Officine Panerai