Omega Seamaster Planet Ocean Big Blue

A kerámia alkalmazását majdnem teljesen kihasználták az Omega Seamaster Planet Ocean Big Blue modellnél. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy egyrészt nem előzmény nélküli a Big Blue.Közel négy évvel ezelőtt is hasonló kivitelű darabbal jelentkezett a márka, másrészt a szintén a Swatch-csoporthoz tartozó Radótól, a óraipar koronázatlan kerámiakirályától könnyen tudott know-howt meríteni. Ugyan a „Big Blue” megnevezés átvitt értelemben utalhatna a tenger végtelen mélységére is, amelynek meghódítására egyebek mellett egy búvárórára is szükség lehet, jelen esetben azonban szó szerint értendő. A Seamaster Planet Ocean Big Blue valóban nagy és kék. Számszerűen kifejezve a tok átmérője 45,5 mm, magassága pedig 17,8 mm, azaz ez sem egy olyan óra, amelyet hosszú ujjú inghez lehet felvenni. Természetes velejárója lenne ennek a méretnek a nagy tömeg, a kerámiának köszönhetően azonban ugyancsak meglepődünk, ha kezünkbe vesszük az órát. Nem csupán a tok, hanem maga a számlap is kerámia, erre kerültek a szerelt indexek. A leolvashatóságra a kék komplementerszínének, a narancssárgának köszönhetően aligha lehet panasz, és nem utolsósorban egy kis lendületet is visz az óra színvilágába. Sportóráról lévén szó, erről alapvetően szükség is van.

Omega Seamaster Planet Ocean Big Blue - kerámia mindenütt
Omega Seamaster Planet Ocean Big Blue – kerámia mindenütt

Hogy ugyanez elmondható-e a lünetta anyaghasználatáról is, azt majd mindenki eldönti magában. Tény, hogy az anyagtudomány utóbbi éveinek eredményei mind ide sűrűsödnek. A kék felület kerámia, azaz kerámiagyűrűbe helyeztek kerámiabetétet. A számjegyek az Omega által az órák világába bevezetett Liquid Metal, avagy amorf fém (fémüveg), míg a narancssárga skála kaucsuk. A végeredményre esztétikai szempontból nyilván nem lehet panasz, de nem csodálkoznánk rajta, ha a kész lünetta önmagában is szépen kimutatható részt képezne a 10400 frankos eladási árban.

Omega Seamaster Planet Ocean Big Blue - Master Chronometer minősítésű szerkezet - bírja a mágneses mezőket
Omega Seamaster Planet Ocean Big Blue – Master Chronometer minősítésű szerkezet – bírja a mágneses mezőket

Igaz ez a szerkezetre is, itt azonban szinte kizárólag a funkcionalitás szempontjának vetették alá az anyagtudományi újításokat. A 8906-os szerkezet természetes koaxiális gátszerkezetet kapott, ugyanakkor az Omega nagy dobásának számító, a METAS-szal együtt kialakított – egyébként más márkák előtt is nyitva álló – minősítésnek is megfelelve viselheti a Master Chronometer nevet. Ennek része az igen erős (15 000 gauss) mágneses mezőkkel szembeni ellenálló képesség is. Mellesleg magasabb értékkel is dacol a szerkezet, ám a METAS-nak nincs nagyobb teljesítményű eszköze.
Ugyan könnyen gondolná az ember, hogy limitált példányszámban készül az óra, ám az Omega Seamaster Planet Ocean Big Blue ténylegesen a rendes kollekció tagjaként egy ideig biztos megtalálható lesz majd a márka választékában.

www.omegawatches.com