Nomos Tangente neomatik 41 Update

Kevés márka képviseli olyan jól a kevesebb néha több személetet, mint a Nomos. Formaterveiken mindig csak egy egész keveset módosítanak, így a Nomos Tangente neomatik 41 Update már-már forradalmi újításnak számít.

Már csak azért is, mert a Tangente a glashüttei márka legelső modelljeinek egyike és immár negyedévszázada egyben az egyik legjobban fogyó is. Többek között ennek is köszönhető, hogy az új manufaktúraszerkezetet, a DUW6101 ebben a modellben is bemutatkozik. (A másik két debütálómodell az Orion és a Ludwig – szintén „ősmodellek” a Nomosnál.)

Nomos Tangente neomatik 41 Update - a tok báját a kerek tok és a szögletes fül adja
Nomos Tangente neomatik 41 Update – a tok báját a kerek tok és a szögletes fül adja

A Nomosról azt is tudhattuk, hogy igyekszik nem az árral úszni, függetleníteni magát az aktuális trendektől. Így többek között hidegen hagyta őket az a bő másfél évtized, amikor az órák átmérői folyamatosan nőttek. Most, hogy ez a trend megfordulni látszik, a Nomos épp növelni kezdte órái átmérőit. Persze eleve alacsony értékről indultak, a Tangente is a kezdetekben csak 35 milliméteres volt. Az új DUW6101-es kaliberrel azonban már 41-re hízott. Természetesen ez továbbra is csak a Nomos saját mércéjével mérve nagy óra, az óraiparban inkább közepesnek számít.

Nomos Tangente neomatik 41 Update - ami bevált, azon kár változtatni, de egy kicsit megbolondítani azért lehet
Nomos Tangente neomatik 41 Update – ami bevált, azon kár változtatni, de egy kicsit megbolondítani azért lehet

Amit a Nomosnak a DUW3001-es kaliberrel sikerült véghezvinnie, azt a DUW6101-es szerkezettel is megcsinálta: továbbra is lapos a szerkezet, mindössze 3,6 milliméter magas, és rendkívül hatékony. (Meglepően alacsony a súrlódásból származó veszteség, nem éri el a 10 százalékot, miközben az iparági átlag duplája ennek.) A lapos felépítés oltárán nem áldozták fel a glashüttei órákra jellemző háromnegyedes hidat, ahogy arról az üvegbetétes hátlapon keresztül is meggyőződhetünk.

Nomos Tangente neomatik 41 Update - a DUW6101-es kaliber széles és lapos, a Nomos nagyobb óráihoz fejlesztették, hogy a dátumablak valóban a számlap szélén lehessen
Nomos Tangente neomatik 41 Update – a DUW6101-es kaliber széles és lapos, a Nomos nagyobb óráihoz fejlesztették, hogy a dátumablak valóban a számlap szélén lehessen

A DUW6101 alapvetően csak egy dátumot is kijelző automata szerkezet, de a lényeg itt is a részletekben rejlik. A dátumváltást a legtöbb óránál bizonyos időszakban nem ajánlott véghezvinni, mert károsítja a szerkezetet. Ez az estétől az éjjel közepéig tartó időszak (pontos értékek a konkrét szerkezettől függenek) több órát jelent. A DUW6101 ezt az értéket két órára szorította le, éjjel 11 és 1 közöttre. Persze gondoltak az óvatlan óraviselőkre is, így úgy alkották meg a dátumváltó-szerkezetet, hogy ebben az időszakban ne is legyen lehetséges a dátum koronával való állítása, hiába próbálkoznak vele. Mindezt azzal tetézték meg, hogy a dátumot előre és hátra is állíthatjuk. Utóbbi ritkaságnak számít.

Nomos Tangente neomatik 41 Update - a két piros mező által közrefogott érték az aktuális dátum
Nomos Tangente neomatik 41 Update – a két piros mező által közrefogott érték az aktuális dátum

Ami a bevált Tangente formánál a jelentős újítást képviseli, az a dátum kijelzésének módja. A számlap peremén lévő áttörések között találjuk a hónapok napjait, az aktuálisat mindig két piros mező fogja közre. Valóban újfajta megközelítés ez, még ha az Ochs und Juniornál ehhez hasonlíthatót már láttunk korábban.

Bár örvendetes, hogy a német újraegyesítést követően elindult Nomos pályája ilyen szépen ível felfelé, sajnos ez az árakon is meglátszik. A Nomos Tangente neomatik 41 Update-ért például 3200 eurót kérnek.

www.nomos-glashuette.com