ÓraMagazinOnline

Nem a pasidé – Chanel Boyfriend

Chanel Boyfriend XL

A divatházat, de még a híres No.5 parfümöt is mindenki ismeri, az órákról azonban csak kevesen tudnak. A Chanel Boyfriend jó ürügy az ismerkedéshez.

Már csak azért is, mert a Chanel kereken 30 évvel ezelőtt szállt be az óraiparba, és például a J12 óráival kulcsszerepet játszott a kerámia óraiparon belüli elterjesztésében. Az 1987-ben a Première kollekcióval induló márka akkor is biztosra ment, és már egy bevált termék formáját alakította át: a Chanel No.5 parfüm üvegének alakját. Azt pedig, mint tudjuk, a fényűző párizsi életvitel központjáról, a Place Vendôme-ról mintázták.

Chanel Boyfriend XL – férfias méretek, nőies számlap

A Chanel Boyfriend, vagy ahogy ők írják, Boy.Friend, sem tér el a bevált recepttől, és szépen beáll a neves tér formáját ihletül vevő termékek sorába. A formával való játék ugyanakkor rengeteget elárul korunk Chanel által elképzelt nőideáljáról. Részben férfias vonásokat emelnek ki a Chanel Boyfriend tokjának vonalaival, és női órákhoz képest meglehetősen széles lünettájával is. Ezzel egyébként nem csinálnak mást, mi a ház alapítója, Coco Chanel által képviselt stílust viszik tovább, azaz úgyis felfoghatjuk, hogy a Chanel Boyfriend a márka retró órája. Hogy szerencse-e, vagy a múlt által meghatározott út vezetett oda, hogy inkább az art déco dominál, mintsem a 60-as, 70-es évek formavilága, aligha lehet kérdés.

Méretével a Chanel Boyfriend XL változata akár férfióra is lehetne, hiszen 37 mm x 28,6 mm a tok mérete, ugyanakkor szinte biztos, hogy nagyon kevés férfinak jutna eszébe ezt az órát felcsatolnia. Erről pedig elsősorban a számlap tehet. Nemhogy számokat, de egy árva indexet sem találunk, így a számlapot teljes egészében megfosztották műszer jellegétől. Ugyanakkor különböző szintekkel és felületekkel szépen tagolták, így nem egy sivár felület néz vissza ránk.

Chanel Boyfriend – közepes és kis méretben is kapható, tweed mintás csattal

Ugyanez a kettősség figyelhető meg szíjaknál is. A legtöbb modell szíja fekete aligátorbőr, amit jellemzően férfi óráknál látunk, ugyanakkor hiányzik a varrás, amit női órák szíjának egyik ismert vonása. A Chanel Boyfriend kollekció 4000 eurótól indul, és a gyémánttal kirakott változatok árát már megtudni sem lehet, de hat számjegyű euró összegben érdemes gondolkodni.

www.chanel.com