Nem kell mutató

A kicsi genfi márka elsősorban elegáns megjelenéssel dolgozik, ami azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetnének merészek. Jó példa erre az Emile Chouriet Héritier à Guichets.

Ami azt illeti, valójában nem is olyan új az idő tárcsákkal való kijelzése. Karórákban is viszonylag hamar megjelent, amelynek egyik legismertebb korai példája egy Cartier Tank. Ez azt jelenti, hogy a karóráknál lassan egy évszázados a mutatók nélküli kijelzés, mégis viszonylag ritkának számít. Ha ez még nap- és dátumkijelzéssel is társul, akkor főleg. A kihívás a sok ablak esztétikus elrendezésében rejlik.

Emile Chouriet Héritier à Guichets - összetett formák a tokon, ami titán, és ráadásul polírozott
Emile Chouriet Héritier à Guichets – összetett formák a tokon, ami titán, és ráadásul polírozott

Az Emile Chouriet Héritier à Guichets esetében ez íves ablakokat jelent. Ebből a szempontból érdekes, hogy a dátumablaknál csak egy érték kijelzéséhez szükséges helyet nyitottak. Nem az Emile Chouriet lett volna az első márka, amely több értéket láttatni engedő, íves ablakot használna. Formatervezési szempontok miatt azonban lemondtak erről. Egyrészt valamilyen módon jelölni kellett volna, hogy az egyszerre megjelenített több érték közül melyiket kell leolvasni. Bárhogy is oldanák ezt meg, a sugárcsiszolt számlap és a tárcsák alkotta monokróm színvilágot megzavarná. Másrészt ez a fajta elrendezés az ösztönös leolvasást is megnehezítené. Így ugyanis egy fentről lefelé történő leolvasási irány alakítható ki. Hogy a dátumablak mégis illeszkedjen íves társaihoz, annak kerete kapott egy kis görbületet.

Emile Chouriet Héritier à Guichets - nem csak zakóhoz
Emile Chouriet Héritier à Guichets – nem csak zakóhoz

Saját szerkezete nem lévén, az Emile Chouriet egy ETA 2824-est látott el saját moduljával. Kicsi és független márkaként ugyanis az ETA még boldogan kiszolgálja őket. Az óra további különlegessége az óra tokja. Klasszikusan 40 mm az átmérője, ám anyaga titán. Ez főleg azért érdekes, mert a tok számos felülete polírozott. Titánt polírozni azonban jóval nagyobb kihívás, mint más, az óraiparban általánosan használt fémet. Mindezért közel 2000 frankot kérnek.