Napszak kijelzés felsőfokon

Amikor az ochs und junior day/night nevet meghallja az ember, jobban teszi, ha a név ellenére nem közönséges napszakkijelzésre gyanakszik.

A márka lelke ugyanis az a Ludwig Oechslin, aki a svájci óraipar egyik meghatározó különce. Mint tudjuk, kulcsszerepe volt az Ulysse Nardin feltámasztásában, és számos műszaki újítást köszönhet neki a márka. (Ilyen többek között a Freak kollekció, hogy csak a leglátványosabbat említsük.) Élete későbbi szakaszában övé volt a Musée international d’horlogerie (Nemzetközi Óraipari Múzeum) igazgatói széke, és az ő ideje alatt sikerült újjáírni a kronográfok eredettörténetét.

ochs und junior day/night - van, aki egyszerűen szereti
ochs und junior day/night – van, aki egyszerűen szereti

Nyugdíjas azonban nem akart lenni, ezért Luzernben saját márkát hozott létre, azzal a kitűzéssel, hogy a lehető legkevesebb alkatrészeket felhasználva készítsen el összetett komplikációkat. Így talán nem lep meg senkit, hogy az ochs und junior day/night bonyolultabb annál, mintsem hogy egy sötét és világos részre osztott segédszámlapon 24 óra alatt járjon körbe egy mutató. Az ochs und junior day/night egy adott helyen a nap és az éjszaka hosszát jelzi ki, követve az évszakok szerinti változást; megmutatja, mikor delel a Nap; leolvashatjuk a napkeltét és a napnyugtát; ha az órával délnek fordulunk, megkapjuk a Nap és Hold helyét az égbolton; persze a holdfázis sem hiányzik, és mellesleg az időt és a dátumot is mutatja.

ochs und junior day/night - és van, aki díszesen
ochs und junior day/night – és van, aki díszesen

A fentiek alapján meglehetősen összetett órát képzelünk el, valójában meglepően átlátható a számlap, és gyerekjáték a leolvasás. A napszak hosszát a számlap szélén lévő két szárnyelem mozgása növeli, illetve csökkenti, sötét és világos részeinek találkozása jelképezi a horizontot. Ezek az elemek 10 naponta változtatnak helyzetükön. E sík fölött rója köreit a stilizált Nap (teli korong) és Hold (lyukas korong). A kijelzés egyszerre mutatja meg, éppen hol jár az adott égitest, illetve holdfázisként is használjuk. Telihold akkor van, amikor a nap és a hold korongja pont az óra függőleges tengelye mentén átellenben van egymással. Újhold pedig akkor, amikor a nap korongja fedi a holdét.

ochs und junior day/night - csillagászati komplikációk 13 kiegészítő alkatrésszel
ochs und junior day/night – csillagászati komplikációk 13 kiegészítő alkatrésszel

Ahogy látható, ez az időmérő nem precíz érték leolvasására szolgál, sokkal inkább romantikusan közelíti meg ezt a komplex kérdést. Ehhez pedig mindössze 13 további alkatrészre van csak szükség. Az alapot most is az Ulysse Nardin UN-320-as kalibere adja, amit a márka műhelyében kronométer pontosságnál is jobbra szabályoznak (0/+5 másodperc / napra). Természetesen az időn és dátum kívül a kijelzett értékek földrajzi helyhez kötöttek. Ugyanakkor mindössze egyetlen fogaskerék cseréjével bármikor új földrajzi helyhez tudják igazítani.

ochs und junior day/night - egy a 80 választható szíj közül
ochs und junior day/night – egy a 80 választható szíj közül

Ahogy a márka többi időmérőjéért, úgy az ochs und junior day/night óráért sem a felhasznált alapanyagok miatt kérnek viszonylag sokat. A 40 vagy 43 milliméteres titán vagy 925 tisztaságú ezüst tok önmagában aligha követelhetne 14850 frankos kezdőárat. Itt az ötletért, a márka online felületén nyújtott rendkívül tág konfigurálási lehetőségért és persze azért a tényért is fizetünk, hogy óránk túlzás nélkül a svájci óraipar egyik legendás alakjának agyszüleménye.

ochs und junior day/night - a márkára jellemző puritán külső. A lényeg belül van.
ochs und junior day/night – a márkára jellemző puritán külső. A lényeg belül van.

www.ochsundjunior.swiss