Mühle-Glashütte S.A.R. Rescue-Timer Bronze

A német óragyártás és a tenger közös nevezője a Mühle-Glashütte, amely saját tengerészeti hagyományaira alapozva alkotta meg a S.A.R. Rescue-Timer modelleket. Ennek immár 15 éve, van tehát ok az ünneplésre.

Az eredeti S.A.R. Rescut-Timer még a német tengeri mentőkkel (DGzRS) együttműködve született meg, és a partneri viszony a mai napig tart. Bár elsőre úgy tűnik, hogy nem képviselhet nagy marketingértéket egy tengeri mentéssel foglalkozó szervezettel való együttműködés, a DGzRS igenis nagy presztízsnek örvend Németországban. A szervezet állami feladatot lát el, ám valójában egy non-profit szervezet, amely kizárólag a lakosság támogatásaiból tartja fenn magát, állami támogatást egy fillért sem kap. Mégis a világ egyik legjobban szervezett szolgálata, és a legnagyobb méretű mentőhajó és az ő szolgálatukban áll. Joggal büszkék tehát a szervezetre és a elismerésnek számít, ha valamilyen vállalkozás kötődni tud hozzájuk.

Mühle-Glashütte S.A.R. Rescue Timer Bronze - tipikusan Mühlés, lényegre törő formaterv
Mühle-Glashütte S.A.R. Rescue Timer Bronze – tipikusan Mühlés, lényegre törő formaterv

A 15 éves évforduló alkalmából piacra dobott Mühle-Glashütte S.A.R. Rescue-Timer Bronze az aktuális trendekhez igazodva bronzból készült, 42,5 milliméter átmérőjű tokot kapott. Ugyanakkor nem hagyományos bronzt, hanem alumíniumbronzt használtak. Bár ez anyag is lassan 150 éves, ám alkalmasságát mi sem bizonyítja jobban, hogy például hajócsavarokat a mai napig ebből gyártják. A hátlap értelemszerűen rozsdamentes acél, amely a dizájnhoz igazodva fekete PVD bevonatot kapott. Ugyanez igaz a koronára is. Egyik különlegessége az órának, hogy lünettája gumi, ami jelentősen csökkenti az esetleges ütések okozta esztétikai sérülések esélyét. Bár az üveget különösebben nem kellene védeni, a zafírüveg ugyanis 4 mm vastag, ami nagyon robusztusnak számít. Persze ha 100 barig (1000 m) nyomásálló órát akarunk, erre szükség is van.

Mühle-Glashütte S.A.R. Rescue Timer Bronze - negatív számlap
Mühle-Glashütte S.A.R. Rescue Timer Bronze – negatív számlap

A korábbi S.A.R. Rescue-Timer modellekhez képest a bronz változat az első, amelynek teljes számlapja lumineszcens. Sötétben tehát az indexek sötétek, helyette az egész számlap zölden fénylik, azaz akár negatív számlapként is felfoghatjuk. Műszaki szempontból tud tehát mit nyújtani az óra, és fenntartásokkal ez a szerkezetre is igaz. Az alap ugyan a Sellita SW 200-1 (ETA 2824 klón), ám a Mühle-Glashütte saját harkálynyakas szabályzójával látta el, és persze egyedileg díszítették is. Alkalomhoz köthető az óra, ami annyit tesz, hogy limitált is. Konkrétan 150 darabra lehet pályázni, ha van rá 2200 eurónk.

www.muehle-glashuette.de