Montblanc tourbillon viszonylag jó áron

Nem is egy, hanem egyből kettő: a Montblanc Heritage Chronométrie Exo Tourbillon Slim és nyitott számlapos változata.

A két óra egyben egy újabb bizonyítéka annak, hogy a márka igyekszik óráinak egy új arculatot adni. Valamivel fiatalabb lett az évek során az órák megjelenése, és nemzetközi piacon elsősorban az európai formavilágot és stílusérzéket igyekeznek hangsúlyozni. Mint tudjuk, elkerülhetetlen volt a váltás. Világos volt, hogy nagy átalakításokra lehet számítani, amikor a márka élére a Richemont-csoport (amelyhez a márka tartozik) egyik legjobb óraipari menedzsere került, akinek sikerült újra jó irányba kormányoznia a márkát. Ő azóta a Richemont-csoport ügyvezető igazgatója, a Montblanc pedig “szárnysegédje” irányítsa alá került, aki a kijelölt úton viszi tovább a csoport, forgalom szempontjából harmadik legnagyobb márkáját.

Montblanc Heritage Chronometrie Exo Tourbillon Slim, illetve Openworked - egyértelmű, hogy a két MB 29.24-es kaliberből melyik a szebb. Igaz, az már nem kap számlapot.
Montblanc Heritage Chronometrie Exo Tourbillon Slim, illetve Openworked – egyértelmű, hogy a két MB 29.24-es kaliberből melyik a szebb. Igaz, az már nem kap számlapot.

A Montblanc Heritage Chronométrie Exo Tourbillon Slim és a Montblanc Heritage Chronométrie Exo Tourbillon Slim Openworked már az ő “regnálásának” eredménye. Amiért igazán különlegesnek számít a két modell, az a tourbillon. Ahogy az a névből is sejthető, nem egy hagyományos tourbillonnal van dolgunk, azokkal már lassan Dunát lehetne rekeszteni. Az Exo Tourbilonnal a Montblanc még a 2010-es genfi vásáron állt elő, a lényege, hogy a billegőt a tourbillon ketrecen kívülre, egész pontosan föléje helyezte. Ezzel a Montblanc elmondása szerint növelték a pontosságot: a billegő nincs a ketrecben, azért az könnyebb és kisebb lehetett (kisebb a tehetetlensége), a billegő ketrecen kívüli létének másik velejárója, hogy nagyobb lehetett. A nagyobb billegő pedig rendszerint nagyobb pontosságot is jelent. A lényeg azonban, hogy ez a találmány kizárólag a Montblanc-é, egyik csoporttárs sem kapta meg, és nyilván más konkurensnél sem látni ilyet. Az elmúlt nyolc évben számos változattal jelentkeztek, különböző komplikációkkal (kronográf, percismétlő) is ellátva az Exo Tourbillonnal szerelt modelljeiket.

Montblanc Heritage Chronométrie Exo Tourbillon Slim és Openworked - tipikus példa arra, hogy egy számlap mennyire képes megváltoztatni két, minden más szempontból azonos órát
Montblanc Heritage Chronométrie Exo Tourbillon Slim és Openworked – tipikus példa arra, hogy egy számlap mennyire képes megváltoztatni két, minden más szempontból azonos órát

A Montblanc Heritage Chronométrie Exo Tourbillon Slim, illetve a nyitott számlapos kivitel így valójában csak megjelenésében hoz újat. Neve alapján ugyan a Heritage Chronométrie kollekcióba tartozik, ami már hangzásában is konzervatív, és ha a kollekció többi modelljét megnézzük, előzetes elképzelésünk igazolást is nyerhetne. A két új Exo Tourbillon modell ugyan megtartotta a kollekció neve által sugallt méltóságot, ám határozottan modernebbnek hat. Különösen igaz ez a nyitott számlapos modellre, amelynek megjelenése már-már indusztriális. Bár csak akkor látszik, ha egy korábbi modell mellé helyezzük, de a tokon is finomítottak egy keveset, ami jelen esetben 40 milliméteres fehérarany tokot jelent. A vastagságból is faragtak, amit így 8,9 milliméteresre sikerült leszorítani. Messze van ez ugyan az igazán lapos tourbillonoktól (Bulgari Octo Finissimo Tourbillon Automatic), amelyek még csak fele ilyen vastagok sem, de egyrészt az Exo Tourbillon felépítéséből adódóan szükségszerűen nagyobb tokmagassággal kell számolni, másrészt az a közel 9 milliméter egyáltalán nem vészes.

Montblanc Heritage Chronometrie Exo Tourbillon Slim Openworked - mindkét változatba a mikrorotoros, 48 óra járástartalékkal rendelkező MB 29.24-es kaliber került
Montblanc Heritage Chronometrie Exo Tourbillon Slim Openworked – mindkét változatba a mikrorotoros, 48 óra járástartalékkal rendelkező MB 29.24-es kaliber került

Ami az árat illeti, úgy nem véletlenül szerepelt a viszonylag jelző a címben. A sima változatért 33500 eurót kérnek, míg a nyitott számlaposért 39700-t. Igen, ez még mindig jóval magasabb, mint a legolcsóbb tourbillon a piacon (TAG Heuer Carrera Heuer-02T). Ha azonban onnan nézzük, hogy a korábbi Exo Tourbillon modellekért mennyit kért a Montblanc, már-már baráti az ár. Az i-re a pontot a Montblanc új vezérigazgatója teszi fel, aki “fair pricing” avagy tisztességes árak politikájáról beszél. Ezek szerint korábban kicsit többet kértek. Úgy tűnik valóban van hatása annak, amikor a vásárlók megnézik, pontosan mire is költik a pénzüket.

www.montblanc.com