Montblanc retró

Meglepően jól sikerült ötvözni a múltidézést és modernitást abban az egyre gazdagodó kollekcióban, amelynek idén feltehetőleg a Montblanc Heritage Monopusher Chronograph lesz a legsikeresebb darabja.

A tények itt magukért beszélnek. Adott először is egy viszonylag ritka komplikáció, az egy nyomógombos kronográf. Abból is a ritkább megoldást, a koronába integrált nyomógombot választották. Természetesen ez a megoldás nem csak úgy jött, hanem Montblanc szerves részét képező Minerva manufaktúra előtti tisztelgés.

Montblanc Heritage Monopusher Chronograph
Montblanc Heritage Monopusher Chronograph

A Minerva elsősorban kronográfairól, azon belül is az egy nyomógombosokról volt híres a kvarcválság előtt, amely válságot azonban nem sikerült túlélnie. A név és persze a jogok nem vesztek el, amelyek nagy segítségére voltak a Montblanc-nak abban, hogy azok megvásárlásával megvesse lábát az óraiparban. Ugyanakkor az óraiparban bevett gyakorlathoz képest az évek múlásával sem tüntette el a Montblanc a Minerva nevet, mi több, tudatosan ápolja is. Ennek köszönhetjük a Montblanc Heritage Monopusher Chronograph, és úgy egyébként a Heritage kollekció új darabjainak létét is – és persze a retró iránti szűnni nem akaró keresletnek is.

Montblanc Heritage Monopusher Chronograph - nagynak tűnik, pedig 42 mm az átmérője
Montblanc Heritage Monopusher Chronograph – nagynak tűnik, pedig 42 mm az átmérője

A másik igen ütős érv az óra mellett az ára. Igen, az alulról 5000 eurót súroló összeg nem kevés, viszont ez a komplikáció ennyiért igen barátinak számít. Az is igaz, hogy a Minerva-örökséget a komplikáció jellegén kívül csupán a számlap megjelenése őrzi. Nem véletlenül kapott a 42 milliméteres tok tömör hátlapot. Az MB 25.12-es kaliber ugyanis egy alaposan átalakított Sellita SW 500-as, azaz a jó öreg Valjoux 7750-es. Nyilván nem olyan exkluzív a kaliber, mint például az idei limitált Pulsograph-ban, viszont az óra nem is kerül 28000 euróba, és a szervizelése is könnyen megoldható.

Montblanc Heritage Monopusher Chronograph - milánói (fonott szemű) fémcsattal is kapható
Montblanc Heritage Monopusher Chronograph – milánói (fonott szemű) fémcsattal is kapható

www.montblanc.com

728x90