Mérföldkő

Kereken tíz éves a Glashütte Original Senator Chronometer, és erről természetesen illik megemlékezni. De hogyan nyúljanak az egyik legsikeresebb modelljük formavilágához anélkül, hogy alapjaitól újítanák meg?

A válasz egyszerű: sehogy. Pontosabban alig észrevehetően. A Senator Chronomter ugyanis a hajókronométerek, pontosabban a “Deckuhr” (szó szerint: fedélzeti óra) formavilágát követi, és így természetesen az esetleges módosítások meglehetősen szűk határok között mozoghatnak csak. A számlapot tekintve gyakorlatilag nem változott semmi. Mindent ugyanott találunk, azaz a nagyméretű kismásodpercet a számlap alján, a kisebbre szabott járástartalékot a napszak-kijelzéssel egyetemben pedig annak felső részén.

Egymás mellé téve az elődöt és az új órát utóbbi mégis modernebbnek tűnik, bár elsőre nehéz megmondani, hogy miért. Amint viszonylag hamar észreveszünk, az a tok anyaga. Az évforduló alkalmából kiadott modell vörösaranyból (75% arany, 25 réz) készül, míg elődje annak alváltozatából, rózsa aranyból (75% arany, 22,25% réz, 2,75% ezüst). Magyarul az újoncnak valamivel melegebb a fénye és ezzel persze igazodik az aktuális trendhez. A ráncfelvarráson átesett kiadás azonban nagyobbnak is tűnik, holott az átmérő maradt 42 milliméter. Erre a magyarázat a keskenyebb lünetta, ami miatt kecsesebbnek hat. Szintén ezt az érzetet erősítik a számlapon lévő számjegyek és skálák. Valóban valamivel kecsesebbek is ezek. A számlapot ugyanis a márka saját, fekete-erdei számlapüzemében készíti, így pontosan olyan tud lenni, amilyennek elképzelik, nem kell kompromisszumot kötni.

Glashütte Original Senator Chronometer – kecsesebb és melegebb fényű

Ami nem változott, az a 44 órás járástartalékkal bíró, kézi felhúzású 58-01-es kaliber. Bár combosnak már nem nevezhető ez a teljesítmény, a szerkezet mégis versenyképes. A magyarázat a precíz állítás lehetősége. A koronát kihúzva a másodpercmutató nem pusztán megáll, hanem egyben a 60-as értékre ugrik és persze ott is marad, amíg a koronát vissza nem toljuk. Ezt egészíti ki a percmutató azon képessége, hogy állításnál pontosan egész értékekre ugrik, így az emberi tényező, mint hibaforrás teljesen kizárható. Egyedüli kritikai észrevétel a dátum állítása. Az évforduló alkalmából igazán vehették volna a fáradságot, hogy a koronával is állíthatóvá tegyék a dátumot, megszabadulva ezzel a süllyesztett nyomógombtól. Kézi felhúzású szerkezetről van szó, azaz feltehetőleg viszonylag sokszor kell majd állítani a dátumot. Óraforgató itt nyilván nem segít, így sokszor előfordulhat, hogy feledékenység miatt megáll majd az óra.

Glashütte Original Senator Chronometer – 58-01-es kaliber, régi motoros

Persze azt is látni kell, hogy ezzel az órával azért illik foglalkozni. Bár nem hajókronométer, de mégiscsak azok örököse. Hajókronométerekből pedig a márka elődje, a GUB 27 éve alatt, csak nagyjából 8000 darabot gyártott. Összevetésképpen a legkékvérűbb glashüttei márka, az A. Lange & Söhne kb. 5000 órát készít évente. Nem is adják olcsón a Senator Chronometert: 25700 eurót kérnek érte.

www.glashuette-original.com