Meghízott Nomos Orion

Idén két másik alapításkori kollekcióval együtt az Orion is megkapta az új manufaktúra szerkezetet. Íme a Nomos Orion neomatik 41 date.

Ahhoz képest, hogy 35 milliméteres átmérővel indult, és még az ezredforduló után sem akart nőni, a 40,5 milliméter már-már óriásinak számít. Pedig valójában az öltönyóráknak használható mérettartomány felső határát közelítjük csak, tehát egyáltalán nem nagy az óra. Amiről az Orionokat még ismerhettük, az a lapos tokfelépítés. Többek között ezért készült az Orion kizárólag kézi felhúzású szerkezettel. Az automata korszak a Nomos valóban manufaktúra kalibernek nevezhető szerkezeteivel köszöntött be az Orionnál is. Helyesen vártak ezzel, ugyanis az új manufaktúra szerkezeteik rendkívül laposak lettek, aminek köszönhetően megőrizhették az Orion arányait.

Nomos Orion neomatik 41 date Olivgold- színben illeszkedik a dátumtárcsa háttere
Nomos Orion neomatik 41 date Olivgold- színben illeszkedik a dátumtárcsa háttere

Az aktuális Nomos Orion neomatik 41 date mindössze arányai megőrzése érdekében hízott 9,4 milliméter vastagra. A dátummal ellátott DUW 6101 kaliber ugyanis mindössze 3,6 milliméter magas. Cserébe viszont viszonylag széles, így a dátumablakot szépen a tok szélére tudják helyezni. Külön kiemelendő, hogy a számlap harmóniáját megőrizendő a dátumablak háttere színben illeszkedik a számlapéhoz. Figyelembe véve, hogy a Nomos szeret játszani a színekkel, azaz nem csupán fekete és fehér színű számlapokkal készít órákat.

Nomos Orion neomatik 41 date - DUW 6101 automata manufaktúra szerkezettel
Nomos Orion neomatik 41 date – DUW 6101 automata manufaktúra szerkezettel

A három Nomos Orion neomatik 41 date változat közül az első, a fehér színű számlappal szerelt hozza a majd’ három évtizeddel ezelőtti Orion színvilágát, és persze a legkonzervatívabb is. Manapság már elmaradhatatlan a kék is, és a Nomosnak van is egy szép árnyalata, a Nachtblau (éjkék). Az igazán formabontó a zöld számlapos modelljük, vagy ahogy ők nevezik, az Olivgold. A márka visszafogott stílusához illeszkedve nem egy feltűnő árnyalat ez.

Nomos Orion neomatik 41 date - A trió
Nomos Orion neomatik 41 date – A trió

Ahogy az természetesen várható, pont a színes változatokért kérnek többet. Míg a világos változat “csak” 3300 euróba kerül, addig a kék és a zöld már 3420-ba. Arról nem is beszélve, hogy a zöld modell esetében már most két hónapos a várólista.

www.nomos-glashuette.com