Longines Avigation BigEye

Repüléshez kapcsolódó órák népszerűsége továbbra is töretlen, így nem meglepő, hogy a Longines Avigation BigEye is megpróbálja kiaknázni az ebben rejlő lehetőségeket.

Persze a Longines-nek egyfajta bűvészmutatványt is véghez kell vinnie: egy nevezőre kell hoznia a saját imidzsét és a repülős órákét. Utóbbiak formanyelve meglehetősen kötött, és sokkal inkább erőt, és esetleg mérsékelt sportosságot sugároz, mint kifinomult eleganciát. A Longines azonban pont ezt értékeli nagyra, nem véletlenül támogat különböző tornászversenyeket, díjugratást, de még lovaspóló rendezvényeket is – amivel elképzelhető, hogy több vásárlót veszít, mint nyer. Szerencsére a feladat azonban nem lehetetlen. A XX. század első évtizedeiben a repülés többé-kevésbé úri szenvedélynek számított, eredményes pilóták pedig igazi celeb státusznak örvendtek, csak lényegesen kevesebbet vetkőztek.

Longines Avigation BigEye - elsőre, messziről a megszokott kép fogad
Longines Avigation BigEye – elsőre, messziről a megszokott kép fogad

Ennek tükrében érthető, hogy mind a tok, mind a számlap formatervével a 20-as, 30-as éveket igyekeznek megeleveníteni, de természetesen a méretek tekintetében azért figyelembe veszik a jelen elvárásait is. Túlzásba azért nem estek, a tok átmérője a maga 41 milliméterével inkább nevezhető átlagosnak. Ezt a jelzőt azonban aligha akaszthatjuk a nyomógombokra, azok ugyanis valóban méretesek, arányaiban egyáltalán nem illeszkednek a koronához. A hivatalos indoklás szerint azért ekkorák, hogy kesztyűben is kezelni lehessen azokat, de maradjunk annyiban, hogy ez csupán egy dizájnelem. Ahogy a számlapon a túlméretes percösszegző is a leolvasást hivatott segíteni, de legalább annyira fontos, hogy karakteres megjelenést kölcsönözzön az órának. Erre pedig kimondottan szükség is van, mivel ma már Dunát lehet rekeszteni a flieger/repülős stílusú órákkal.

Longines Avigation BigEye - egyből feltűnik a nagy percösszegző, és a két méretes nyomógomb
Longines Avigation BigEye – egyből feltűnik a nagy percösszegző, és a két méretes nyomógomb

Szerencsére a Longines Avigation BigEye szerkezete is viszonylag ritkának számít. A tokba az L688.2-es kaliber került, amely nagyon távoli leszármazottja az ETA/Valjoux 7750-esnek, azaz a svájci óraipar üzleti szempontból talán legsikeresebb kronográf szerkezetének. Az utóbbi években megjelenő Longines kronográfokba szinte kizárólag ez a szerkezet kerül már. Ennek, és persze a márka presztízsének köszönhető, hogy viszonylag magas, 2500 eurót is meghaladó összeget kell érte a kereskedésben hagyni.

www.longines.com