Kőszámlapos Jaquet Droz

Ha az évforduló évszámába bele is lehet kötni, a Jaquet Droz Grande Seconde Off-Centered Meteorite és Stromatolite számlapjaiba aligha.

Nagy mestere ugyanis az ilyen-olyan ásványokból készülő számlapoknak a valójában csak 16, de ennek ellenére idén alapításának 280. évfordulóját ünnepló márka. Ónixból viszonylag sűrűn készítenek modelleket, de számos egyéb ásványszámlaposra is találunk példát, így már külön kollekciójuk is van, a Minerals (ásványok).

Idén még magasabbra tették a lécet. Az akárhányadik évforduló alkalmából meteoritból és sztromatolitból csiszolták a számlapokat. Bár a Jaquet Droz Grande Seconde Off-Centered Meteorite és Stromatolite limitált mennyiségben készül, valójában mindegyik esetben egyedi változatról beszélhetünk. Az ásványok keletkezési körülményei miatt szükségszerűen egyedi mintázatok alakulnak ki kőzetekben. A meteritok esetében a légkörbe való belépés során keletkező hőhatás a felelős. A Jaquet Droz ugyanis vas-nikkel meteoritot választott alapanyagul, ami Földön fellelhető összes meteroit pusztán 4,4%-a. Ennek ellenére jut elég háromszor 88 példányra.

Jaquet Droz Grande Seconde Off-Centered Meteorite és Stromatolite - háromszor 88 darab, de valójában mindegyik egyedi
Jaquet Droz Grande Seconde Off-Centered Meteorite és Stromatolite – háromszor 88 darab, de valójában mindegyik egyedi

A sztromatolit esetében nem a hő, hanem az idő játszik szerepet. Idő alatt földtörténeti korszakokat értünk, ugyanis valójában megkövesedett élőlényekről (algák, gombafonalak) van szó. Ennek a kőnek a megmunkálása törékenysége miatt rendkívül körülményes, a 39 mm, gyémántokkal kirakott 39 mm és a 43 mm átmérőjű modellekből csak egy-egy példány készül.

Jaquet Droz Grande Seconde Off-Centered Meteorite és Stromatolite - számlap pár milliárd éves (+ / - egy földtörténeti korszak) anyagból
Jaquet Droz Grande Seconde Off-Centered Meteorite és Stromatolite – számlap pár milliárd éves (+ / – egy földtörténeti korszak) anyagból

Ami formatervet illeti, úgy a márka természetesen kitart a jól ismert, nyolcas számjegyet formáló megjelenés mellett, ám ezt most a középtengelytől eltolva képzelte el. Persze túlzásba nem vitték a dolgot, egyszerűen csak elfordítva építették be a szerkezetet, ami miatt így négy órába került a korona.

Jaquet Droz Grande Seconde Off-Centered Meteorite és Stromatolite - hátulról mindegyik ugyanúgy néz ki
Jaquet Droz Grande Seconde Off-Centered Meteorite és Stromatolite – hátulról mindegyik ugyanúgy néz ki

Kivételes darabok ezek, amely az árukon is megmutatkozik. A 39 milliméteres meteorit modellekért egységesen 24550 frankot kérnek, függetlenül attól, hogy a tokon szerepel-e gyémánt vagy sem, míg a 43 milliméteres már 26700 frankba kerül. A sztromatolit számlaposak mérettől függetlenül 37800 frankos árcédulát kaptak.

www.jaquet-droz.com