Klasszikus svájci kronográf

Meglehetősen nehéz lenne definiálni, milyen is egy klasszikus svájci kronográf, ha azonban látunk egyet, egyből felismerjük. A Carl F. Bucherer Manero Flyback Chronograph esetében is ez a helyzet.

Pedig két szempontból is kivételes helyzetben van a márka. Először is viszonylag fiatal, 2001-ben alapították. Igaz, a Bucherer kereskedőlánc áll mögötte, ami már 131 éves, és meghatározó szereplője a kiskereskedelemnek. Másrészt Luzernben van a központja, azaz viszonylag távol a svájci óragyártás hagyományos régiójától. Ez persze valamilyen szempontból előny is, hiszen távol a többiek zajától zavartalanul tudnak dolgozni.

Carl F. Bucherer Manero Flyback Chronograph - egy klasszikus megjelenés
Carl F. Bucherer Manero Flyback Chronograph – egy klasszikus megjelenés

Például a szerkezeten. Ugyan CFB 1970 a kaliber neve, de ennek ellenére sem beszélhetünk manufaktúra szerkezetről. Ugyan van ilyenje is, de függetlenként saját kronográf kaliberrel előállni, ráadásul fly-back funkcióssal, még túl nagy falat nekik. A CFB 1970 így valójában egy ugyancsak alaposan átalakított 7750-es, ami a La Joux-Perret munkáját dicséri. Az átalakítás nem csupán a fly-back funkcióra, azaz a már futó kronográft mindössze egyetlen gombnyomással nulláról való újraindításának képességére szorítkozik. A szerkezet ezenfelül oszlopkerekes vezérlést is kapott. Ez a kronográf kezelésének kifinomultabb módja, és egyben precízebb is, mint az alap 7750-es karos megoldása.

Carl F. Bucherer Manero Flyback Chronograph - nem saját, de szépen díszített
Carl F. Bucherer Manero Flyback Chronograph – nem saját, de szépen díszített

Valójában azonban nem ettől lesz a 43 milliméteres Carl F. Bucherer Manero Flyback Chronograph igazi svájci, hanem természetesen a számlapjától. A fekete alapszín szép kontrasztot alkot a polírozott indexekkel és mutatókkal, de valójában a részletek azok, amelyek magukért beszélnek. A tűéles skálák, a szinteltolódások, a különböző árnyalatú felületek egyszerre tesznek eleget esztétikai és gyakorlatias elvárásoknak.

Carl F. Bucherer Manero Flyback Chronograph - amikor figyelnek a részletekre
Carl F. Bucherer Manero Flyback Chronograph – amikor figyelnek a részletekre

Tény, hogy az 5900 frankos kezdőárat (rozsdamentes acél) egy kicsit emészteni kell. Ugyanakkor hasonlóan szépen kidolgozott számlapot fly-back funkciós szerkezettel csak nagyon kevesen kínálnak ennyiért.

www.carl-f-bucherer.com