Kigyúrták magukat

Tagadhatatlanul a márka sportóramodellje, annyira egyértelműen azonban soha nem kommunikálták ezt, mint a Girard-Perregaux Laureato Absolute Chronograph esetében.

Az eddigi modellek is természetesen (közel) azonos tokkal készültek, a komplikációk, de leginkább a számlapok kidolgozottsága arról árulkodott, hogy ezeket az órákat akár zakóhoz is könnyedén felvehetjük. Az új modellel ehhez már minimum bátorság kell – vagy ízlésficam. Bár a tok átmérője eléri a 44 millimétert, és ezzel a legnagyobb a kollekcióban, nem ez a tényező az, amiért alkalmatlan volna erre a szerepre. Szintén nem volna kizáró ok a fekete szín. Mi több, ez segít is abban, hogy a titán tokot kisebbnek lássuk.

Girard-Perregaux Laureato Absolute Chronograph - abszolút lényegre törő
Girard-Perregaux Laureato Absolute Chronograph – abszolút lényegre törő

A számlap viszont már határeset. A többi Laureato-modellhez képest kevesebb és más jellegű részletet találunk. A központ élénk kékjéből a perem feketéjéig futó színátmenetes számlap igyekszik rászolgálni az “abszolút” jelzőre a névben. Valóban egy sportóra esszenciáját igyekszik megragadni. Ennek megfelelően sima a felülete, de messze nem unalmas a számlap. A segédszámlapok például feltűnően a szintje alá süllyednek, és az indexek is valójában áttörések. Mintha egy második számlap bújna meg a felső alatt. Ennek az abszolút pragmatikus formatervezésnek köszönhető, hogy a leolvasás mondhatni kompromisszummentes.

Girard-Perregaux Laureato Absolute Chronograph - határozott, már-már agresszív vonalvezetés
Girard-Perregaux Laureato Absolute Chronograph – határozott, már-már agresszív vonalvezetés

Szintén nem biztos, hogy előnyös a feliratozott kaucsukszíj. A két részre felosztva került a márka neve, méghozzá meglehetősen markáns vonalvezetésű betűkkel. Ilyen vonással jellemzően a divatmárkáknál találkozunk, de néhány svájci óramárka is el kezdte használni ezt a fogást. Ebben a tekintetben tehát a Girard-Perregaux az elsők között van. Hogy a szíj az óra mellett vagy ellen lesz érv, az a vásárló ízlésétől függ. A pillangózár azonban egyértelműen mellette szól, mivel egy integrált szerkezeti megoldás segítségével a szíjat pontosan csuklón méretéhez igazíthatjuk.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Az óra szerkezete, a GP03300-1058-as kaliber szintén egy erőssége a Girard-Perregaux Laureato Absolute Chronograph modellnek. Nem mai darab, amit a 46 órás járástartaléka is jelez. Ugyanakkor hosszú évek alatt bizonyított és megbízható manufaktúra kaliberrel van dolgunk, gyermekbetegségein már mind túl van.

Girard-Perregaux Laureato Absolute Chronograph - sajnos a szerkezetet nem mutatják meg, helyette 30 bar (300 méter) nyomásállóságot kapunk
Girard-Perregaux Laureato Absolute Chronograph – sajnos a szerkezetet nem mutatják meg, helyette 30 bar (300 méter) nyomásállóságot kapunk

A Girard-Perregaux Laureato Absolute Chronograph-t elnézve az órák világában jártasoknak bizonyára egyből az Audemars Piguet Royal Oak órái jut eszébe. Tény, hogy az első Laureato a Royal Oak után jelent meg, azaz még a hetvenes években. Hogy a konkurens ihletésére született, ahhoz nem férhet kétség, ahogy ahhoz sem, hogy az eltelt majd félévszázad alatt a Laureato bebizonyította, hogy igenis életképes. Szintén ennek jele e konkrét modellnek a majd’ 13000 frankos ára is, ami majdnem fele annyi, mint a konkurensé, amibe még csak nem is saját szerkezetet szereltek.

www.girard-perregaux.com

728x90