Ízelítő a Jaeger-LeCoultre-től

A januári genfi vásár első hírnökeinek egyike a Jaeger-LeCoultre Master Ultra-Thin Moon Enamel, amely szépnek szép, de többet ígér, mint amennyit nyújt.

Az elmúlt bő két év nem volt túl eredményes a “Grande Maison” számára, ami persze részben érthető is. Elég nehéz úgy dolgozni, ha nincs, aki irányítson. Márpedig a márka éléről bő egy évig hiányzott az ügyvezető. Idén májustól azonban újra van, méghozzá majd’ kétszáz éves múltjában először női. Nagyon korai lenne még bármit is mondani az új vezető hatásáról, de tény, hogy a mostani Jaeger-LeCoultre Master Ultra-Thin Moon Enamel az ő koncepciójának szülöttje.

Jaeger-LeCoultre Master Ultra-Thin Moon Enamel - 100 példányra limitálva
Jaeger-LeCoultre Master Ultra-Thin Moon Enamel – 100 példányra limitálva

Annak középpontjában pedig a pontosság, precizitás áll, ami azonban messze nem csak a járáspontosságra vonatkozik. Legalább olyan fontos a részletgazdag kidolgozás is. Erre a márkánál egyébként minden adott, hiszen házon belül tudhatnak jó néhány kihalás szélén lévén mesterséget. Ebből a Jaeger-LeCoultre Master Ultra-Thin Moon Enamel esetén egyből kettővel is találkozhatunk: a kézzel végzett gilosálással és a zománcozással. Mindkettő hozzájárult ahhoz, hogy ez az óra egy leheletnyivel vastagabb legyen elődjénél, és elérje a 10.04 millimétert. Ezzel a vastagsággal az óra bizony inkább átlagos, mintsem lapos, és garantáltan nem “ultra-thin”, kivételesen lapos.

Jaeger-LeCoultre Master Ultra-Thin Moon Enamel - a "csalás" itt tökéletesen látszik
Jaeger-LeCoultre Master Ultra-Thin Moon Enamel – a “csalás” itt tökéletesen látszik

Ettől függetlenül az 1 centimétert hajszálnyival meghaladó 39 milliméteres tok gond nélkül fog tudni ki-becsúszkálni a mandzsetta alatt, és ez is a dolga. A Jaeger-LeCoultre Master Ultra-Thin Moon Enamel ugyanis egy tipikus öltönyóra, még ha egy kicsivel többet is tud, mint amennyit elvileg elvárnánk egy ilyen időmérőtől. Ez persze azt is jelenti, hogy hétvégente valószínűleg ritkábban fogjuk viselni. Éppen ezért kimondottan örülhetünk az átdolgozott szerkezetnek, a 925/2-es kalibernek, ami elődjéhez képest 75 százalékkal nagyobb, konkrétan 70 órányi járástartalékkal bír.

Jaeger-LeCoultre Master Ultra-Thin Moon Enamel - a 925/2-es kaliber 70 órás járástartaléka egész kellemes
Jaeger-LeCoultre Master Ultra-Thin Moon Enamel – a 925/2-es kaliber 70 órás járástartaléka egész kellemes

Üröm az örömben, hogy a tok oldaláról a holdfázis kijelzésének állítására szolgáló süllyesztett nyomógombot megtartották. Tény, hogy a magas járástartalék miatt ritkán kell használni, hiszen az óra nem fog megállni ha a hétvégén nem viselik. Ugyanakkor a márka pont a szerkezetei miatt lett híres, igazán itt lenne már az ideje, hogy koronával lehessen állítani a holdfázist is.

Jaeger-LeCoultre Master Ultra-Thin Moon Enamel - ahhoz képest, hogy kézzel gilosálták, nem találni benne hibát
Jaeger-LeCoultre Master Ultra-Thin Moon Enamel – ahhoz képest, hogy kézzel gilosálták, nem találni benne hibát

Az órával élőben Genfben, január közepén lehet majd találkozni, árát is akkor véglegesítik.

www.jaeger-lecoultre.com