IWC Pilot’s Watch Chronograph Edition “150 Years”

Az IWC Pilot’s Watch Chronograph Edition “150 Years” egyike annak a számos jubileumi modellnek, amellyel a schaffhauseni márka alapításának évfordulóját ünnepli – méghozzá szokatlan módon.

Látszólag persze semmi különös nincs az órában. Még a dizájnhoz sem nyúltak hozzá. Miért is tették volna? Az IWC szokásos rotációs rendszerben utoljára 2016-ban frissítette a teljes kollekciót, és újra a letisztultabb megjelenés felé tettek egy lépést. A dátumablak újra csak egy értéket jelenít meg, eltűntek a számjegyek a percskáláról, és ismét 43 milliméteres a tok átmérője. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a 2016-ig futó dizájn későbbi modelljei is 43 milliméteresek voltak már.)

IWC Pilot's Watch Chronograph Edition "150 Years" - van kiállása
IWC Pilot’s Watch Chronograph Edition “150 Years” – van kiállása

Szintén nem változott az óra szerkezete. A segédszámlapok jól ismert elrendezése elárulja, hogy a számlap alatt a bevált ETA/Valjoux 7750-es kaliber rejtőzik. Amíg lehetett, az IWC nyersszerkezeteket vásárolt, és azokat maga igazította a saját elvárásaihoz. Mivel ez a lehetőség már megszűnt, ezért az ETA-val gyártattja 79320-as kaliberét. Az ETA-nak természetesen ugyanazoknak a követelményeket kell teljesítenie, amelyeket az IWC önmagával szemben is elvárt.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Ami azonban különlegessé teszi ezt a modellt, az maga a számlap. Egyrészt pilótaóráknál megszokott színkód inverze, azaz nem fekete háttéren látunk fehér számjegyeket és indexeket, hanem vica versa. Önmagában ez persze nem lenne egy olyan nagy durranás. Mások is elsütötték már, de egyáltalán nem nevezhető tömegesnek. Ami azonban ennél is nagyobbat durran, az a számlap felületkezelése. Az IWC-re egyáltalán nem jellemező a lakkozott számlap használata.

IWC Pilot's Watch Chronograph Edition "150 Years" - hátul jubileumi modelleknél jellemzően előforduló szokásos infók
IWC Pilot’s Watch Chronograph Edition “150 Years” – hátul jubileumi modelleknél jellemzően előforduló szokásos infók

A formatervezők ezzel az egykori IWC zsebórák zománcozott számlapjainak szépségét akarták újra felidézni. Hogy akkor miért nem zománcozott, hanem lakkozott számlapot készítettek? A válasz a mennyiségben keresendő. Összesen 27 különböző modell jelent meg az évforduló alkalmából, és mindegyik fehér vagy kék lakkozott számlapot kapott. Hiába a limitált példányszámok, a 27 változat így is több ezeres példányszámot jelent. Ennyi zománcozott számlapot a svájci óraipar egyeszerűen nem tud előállítani meglévő állandó megbízásai mellett. A megoldást tehát kereken 12 rétegnyi lakkban találták meg, amely közel hasonló külsőt kölcsönöz a számlapnak.

A tartalom nem elérhető!
Engedélyezd a sütiket, hogy felold a tiltást.

Az IWC Pilot’s Watch Chronograph Edition “150 Years” tehát valóban méltónak nevezhető az évforduló alkalmához. Arról nem is beszélve, hogy 1000 darabos limitációjával egyike azoknak a jubileumi óráknak, amelyeket átlagos halandónak is van esélye megvásárolnia. Feltéve persze, ha van rá 5600 eurója.

www.iwc.com

728x90