IWC Big Pilot

A múlt héten megjelent Prémium Óra különszámban csaknem mindent leírtunk, amit az aktuális IWC Schaffausenekről tudni érdemes. Az ablakon kinézve a tél már nem viccel, egyre biztosabb, hogy idén sem marad el. Így munka előtt, után, közben, esetleg helyette, annak, aki a fent említett magazint már kiolvasta, következzen pár nyári fotó. Nosza, csalogassuk elő a napsütést! Főszerepben egy konkrét IWC Big Pilot.

IWC Schaffhausen Big Pilot 5009 Steel 01. Háttérben a Prémium Óra különszám borítója. Érdemes levadászni, ha még kapható az újságosoknál! Fotó: @RetekG

Címkézzük fel rendesen, hiszen Big Pilot eddig, ha jól számoltunk, 97 (!) féle verzióban készült, 1940 és 2018 között. Aktuális modellünk a Big Pilot IW5009 -01 Steel, 2012-ből, amikor a világvége mégsem jött el.

IWC Schaffhausen Big Pilot 5009 Steel 01. “Ne borotválkozz Novemberben” kiadás Fotó: @RetekG

Helyette viszont érkezett az acél tokos, 46 mm széles, extrém brutál koronával szerelt frissítése az „ős” Big Pilotnak, ami a 2006-os IWC5004 referenciaszámon jegyzett modellt váltotta.

IWC Schaffhausen Big Pilot 5009 Steel 01. Háttérben egy több, mint 120 éves Biblia, családi örökség. Fotó: @RetekG

Belül a 7 napos járástartalékot kínáló, de automata 5111 kaliberű szerkezet. A számlapról eltűnt a 9-es szám, illetve az egész valahogy átláthatóbb, „szellősebb” lett, így közelebb is került az eredeti, 1940-es kivitelhez. Annak orcájának harmóniáját ugyanis se feliratok, se dátumablak, se járástartalék kijelzés nem zavarta meg.

IWC Schaffhausen Big Pilot 5009 Steel 01. Fotó: @RetekG

Az 5009 tehát a kezdetekhez látszik visszalépni. Vékonyabb számok, indexek, fekete hátterű dátumtárcsa, s a hátralévő „üzemidőt” mutató segédszámlap is jóval inkább belesimul az összképbe. A számlap maga fényesebb fekete, a korábbi matt helyett. Ennek, illetve a zafírüvegnek is hála, az óra többnyire kékes árnyalattal tekint vissza ránk, így törve meg a fényt. Ugyan kinek kell, a kék számlapos verzió? 😉

IWC Schaffhausen Big Pilot 5009 Steel 01. Legszebb szín a kék… Fotó: @RetekG

A korona valóban méretes, de nem csak azért mert az eredeti is nagyon ilyen volt, sem mert hozzá tartozik a Big Pilot életérzéshez. Igazán praktikus is, különösen a megtermettebb férfi ujjaknak.

Öröm pörgetni a felhúzó mechanikát, amire ugyan ritkán támad szükség. A 7 napos tartalék nem kevés. Ám ha mégis kell, tekerheti az ember egy darabig, amíg eljut picike mutatója a piros 0-ból a fehér 7-be.

IWC Schaffhausen Big Pilot 5009 Steel 01. Fotó: @RetekG

Az eredeti egyébként 55 (!) mm széles volt, korona nélkül. Még hogy a 21. század hozta el a túlméretes órák korát.

IWC Schaffhausen Big Pilot 5009 Steel 01. Fotó: @RetekG

IWC Schaffhausen